PCTECH

Cum iti alegi o tastatura mecanica de gaming!

Atunci cand spui tastatura de gaming, automat te gandesti la o tastatura mecanica. Prezinta caracteristici mult mai avansate, atat in rata de tansfer a datelor, cat si rezistenta in timp. De altfel, de aceste avantaje se folosesc atletii eSports, avantajele fiind vizibile inca de la prima incercare, singura problema fiind ca sunt galagioase.

Primul element pe care trebuie sa il adresam, este evident pretul. O tastatura mecanica tinde sa fie destul de scumpa, un mid-range incepand undeva de la 300 de lei, unele tastaturi putand sa depaseasca patru cifre. Dar, asta este un lucru bun, pentru ca ne da o paleta destul de larga de unde sa alegem. Pe langa asta, nu spune nimeni ca trebuie sa cumperi totul cu banii jos, iar pana la urma gamerii sunt cunoscuti ca oameni care fac investitii traznite cand vine vorba de periferice sau carcase! Multi dintre noi sunt inca utilizatori de tastaturi cu membrana, sau poate chiar low profile, totusi avantajele enumerate mai sus, de cele mai multe ori, intr-un cadru competitiv, evident, vor duce la o victorie, oferind acel edge de care gamerul are nevoie.

Acestea fiind spuse, primul lucru pe care trebuie sa il luam in considerare, este forma tastaturi. Ce trebuie sa te intrebi inainte de a achizitiona o tastatura de gaming mecanica este: Cum trebuie sa arate? 

  • Ai nevoie de palmrest? 
  • Ai nevoie de numpad? 
  • Cat de mare trebuie sa fie tastatura? 
  • Trebuie sa fie iluminata? 
  • Layout si forma? 
  • Culoare? 

Ai nevoie de palmrest? 

„Exista multi gameri care prefera prezenta unui palmrest, problema este ca forma acestuia difera in preferinta de la utilizator la utilizator, unii preferand un palmrest mic, in vreme ce altii le prefera pe cele super lungi, care dubleaza suprafara tastaturii
Ceea ce trebuie sa stie un viitor cumparator atunci cand isi alege o tastatura cu palmrest, este ca trebuie investigat cu atentie materialul din care este realizat acesta. Sunt cazuri in care acestea sunt acoperite cu o pelicula de cauciuc, caz in care, dupa repetate expuneri la transpiratie, acesta se poate deteriora.
Recomandate sunt cele realizate din membrana de cauciuc groasa sau plastic solid! Sunt cele mai sfinte si in caz de apocalipsa zombie, poti sa si arunci cu ele daca sunt detasabile.

Ai nevoie de numpad? 

De cele mai multe ori, atunci cand te lovesti de necesitatea unui keypad, cel mai probabil folosesti tastatura si pentru productivitate. Caz in care, gaming-ul trebuie sa se impace cu ceea ce faci, spatiul de lucru jucand un rol important. Daca acesta este restrans, un keypad care sa mai ocupe si mai mult loc nu suna atat de bine.
Pentru cei care nu prefera un keypad, intra in scena tastatura mecanica de tip TKL, sau tenkeyless keyboard. Care vine fara taste numerice si ofera mai mult spatiu pe birou! Aici plaja este extrem de larga, variind de la high end-uri, unele dintre ele pe care le poti construi chiar singur, pana la low end realizat din plastic ieftin! Dupa preferinte!

Cat de mare trebuie sa fie tastatura? 

Marimea tastaturii este o discutie destul de simpla! Aici, tine foarte mult de utilizator, cu singura conditie ca acesta sa verifice marimea tastaturii, de cele mai multe ori mentionata in specificatii, asta pentru a nu se trezi dupa ca a crezut ca si-a comandat un tractor si i-a ajuns acasa o bicicleta! Sfatul nostru, cel mai usor de curatat si intretinut sunt modelele de tastaturi care vin cu backplate si switch-urile expuse. Trebuie sa fie iluminata? 

Si aici tine foarte mult de preferintele utilizatorului! De cele mai multe ori se rezuma la aplicarea unui filtru in motorul de cautare al site-ului de achizitii preferat. In concluzie, problema rezolvata!  Pe langa asta, iti sunt oferite tastaturi cu LED-uri RGB, caz in care iti poti ilumina tastatura cum doresti.
Aceasta noua moda de iluminare RGB ofera posibilitatea de a transforma tastatura in curcubeu sau sa ii schimbi coloritul dupa bunul plac, spectrul de culoare RGB fiind destul de larg, unele tastaturi permitand si combinatii de culori asistate de software evident.

Layout si forma?

Aici, tine de utilizator stric, acesta putand sa prefere o forma mai conservatoare sau una mai nonconformista, existand modele care sa satisfaca pana si cele mai exigente gusturi in materie de forma. In momentul de fata, forma tastaturi este dictata strict de un singur lucru: Cat de mult spatiu doresti sa iti ocupe tastatura pe birou! In functie de asta, iti poti limita plaja introducand in ecuatie si layout-ul. Astfel ajungi la poate o duzina de modele.

De ce este atat de important layout-ul? Ei bine, la aceasta intrebare putem raspunde intorcandu-ne catre cititorii nostri si intreband la randul nostru cat de mare trebuie sa fie tasta Shift si tasta Enter pentru a nu actiona din greseala alte taste? In functie de aceste doua taste, in general isi aleg userii tastaturile, existand preferinte de layout, US si UK fiind de departe cele mai populare la noi in tara.


Trebuie aici luat in considerare si un alt element extrem de important: Tastele macro si multimedia. Preferintele utilizatorilor variaza in functie si de acesti doi factori, jucatorii de CS spre exemplu folosind tastele macro, iar cei care isi folosesc sistemul si pentru media streaming apreciaza prezenta unor butoane multimedia pe tastatura. Alte doua elemente care restrang si mai mult plaja.

Culoare?

Aici, lucrurile sunt destul de sumbre! Paleta de culori este destul de limitata! Negrul este predominant pe piata, alaturi de eternul gun metal gray si ocazionalul rosu si alb. Exista optiunea sa iti construiesti singur o tastatura si in acest caz poti decora backplate-ul cum doresti, eventual putand chiar sa aplici si un vinil. Posibilitati existand chiar si pentru taste, acestea putand sa fie inlocuite, avantajul switch-urilor mecanice fiind forma standard, astfel acestea se pot schimba. Intrebarea este: Cat de departe esti dispus sa mergi? 

Ultimul lucru pe care trebuie sa il adresam inainte sa trecem la Switch-uri este prezenta imperativa sau optionala a anumitor porturi pe tastatura. In ultima perioada, putem, sau nu, sa primim pe tastatura fie unul sau doua porturi USB, fie 2.0, fie, daca avem noroc, poate chiar 3.0. Prezenta acestor doua porturi de cele mai multe ori dublata de necesitatea, in cazul unor cumparatori, a porturilor pentru casti si microfon. 

Bun, acum ca am trecut peste aspect, porturi si alte necesitati, hai sa vedem care tip de switch iti este potrivit si ce tipuri exista! Dar inainte de toate, o scurta lectie de istorie! 

Firma Cherry Corporation, fondata in anul 1953, este inventatoarea acestor switch-uri, incepand sa produca tastaturi din anul 1967. Cea mai populara serie de switch-uri creata de ei este Cherry MX, produsa in anul 1985. Switch-urile sunt de obicei sortate după culoarea lor fizică, fiecare culoare indicând caracteristicile comportamentului, daca este zgomotos, daca este tactil, și câtă forță este necesară pentru activarea sa, exprimată în centi-newtoni sau grame. Totusi, indiferent de producator sau marca, aceste switch-uri se incadreaza in una din cele trei categorii de mai jos:

  1. Linear – Aceste switch-uri au cea mai simpla metoda de operare, miscandu-se in linie dreapta, fara sa ofere utilizatorului feedback sau acel sunet de click distinct tastaturilor. In general, switch-urile Red si Black se incadreaza in aceasta categorie. Ce defineste aceste switch-uri este forta de actionare, fiind necesari 60 de cN pentru a actiona tasta, fiind switch-uri cele mai rigide din aceasta lista. Pentru gaming, absolut ideale, pentru productivitate sau scris nu prea! Valorile difera de la producator, la producator, existand switch-uri pe piata Red care ajung si la 45 cN, cel mai indicat fiind sa te uiti la ce fel de switch are tastatura si sa faci o scurta cautare pe Google pentru a putea indentifica ce forta necesita actionarea unei taste.
  2. Tactile –  Switch-urile tactile, dupa cum sugereaza si numele, adauga mai mult feedback in timp ce actionezi tasta, oferind acel sentiment satisfacator atunci cand tastezi, tastele oferind mai multa rezistenta. Pe langa asta, aceste switch-uri sunt preferate atat de gameri, cat si de cei care lucreaza in productivitate, existand un click satisfacator atunci cand actionezi tasta. Din aceasta categorie, cele mai populare sunt MX Brown, fiind un mariaj perfect pentru cei care doresc o tastatura de gaming mecanica atat pentru gaming, cat si pentru productivitate, switch-urile tactile fiind o optiune buna.
  3. Clicky – Switch-urile clicky nu prea sunt in general printre preferatele gamerilor, asta pentru ca iti ofera acel Click pe care doar tastaturile mecanice il pot oferii. Acesta se aud intentionat asa tare, fiind ideale pentru cei care mai si tasteaza, jucatorii de MMO de exemplu bucurandu-se de acest gen de switch-uri. Switch-uri care se incadreaza in aceasta categorie sunt MX Blue, switch-uri notabil mai galagioase, dar ideale pentru productivitate, mai ales pentru dactilografiere.

Tineti cont si de faptul ca unele switch-uri pot avea ocazionale probleme de anduranta si precizie, in special cand vine vorba de modele mai low-end care copiaza designul Cherry.

MODEL
 GAMING  TASTAT  UNIVERSAL
Black Cherry MX

BLACK CHERRY MX
LINEAR – 60G FORCE

8.18 6.62 7.18

Brown Cherry MX

BROWN CHERRY MX
TACTILE – 45G FORCE

8.39 8.32 8.43
Blue Cherry MX

BLUE CHERRY MX
TACTILE, CLICKY – 50G FORCE

7.68 8.97 8.15

Red Cherry MX

RED CHERRY MX
LINEAR – 45G FORCE

8.77 7.13 7.70
Silent Red Cherry MX

SILENT RED CHERRY
MXLINEAR – 45G FORCE

9.36 6.70 7.80
Green Cherry MX

GREEN CHERRY MX
TACTILE, CLICKY – 80G FORCE

7.66 7.68 7.20

Clear Cherry MX

CLEAR CHERRY MX
TACTILE – 65G FORCE

8.39 8.05 6.77
White Cherry MX

WHITE CHERRY MX
TACTILE, CLICKY – 80G FORCE

7.37 6.34 6.53

Nature White Cherry MX

NATURE WHITE CHERRY MX
LINEAR – 55G FORCE

9.00 9.80 9.20

Grey Cherry MX

GREY CHERRY MX
TACTILE – 80G FORCE

4.75 4.75 4.75
Dark Grey Cherry MX

DARK GREY CHERRY MX
LINEAR – 80G FORCE

7.40 7.20 6.80

Silver Cherry MX

SILVER CHERRY MX
LINEAR – 45G FORCE

9.55 7.20 8.10
KBT Black

KBT BLACK
LINEAR – 60G FORCE

5.33 5.00 4.83

KBT Brown

KBT BROWN
TACTILE – 45G FORCE

7.70 7.00 7.73
KBT Blue

KBT BLUE
TACTILE, CLICKY – 50G FORCE

7.36 7.93 7.31
KBT Red

KBT RED

LINEAR – 45G FORCE

6.50 5.50 5.75

Greetech Black

GREETECH BLACK

LINEAR – 55G FORCE

9.00 6.00 7.00

Greetech Brown

GREETECH BROWN

TACTILE – 45G FORCE

7.80 6.47 6.24
Greetech Blue

GREETECH BLUE

TACTILE, CLICKY – 50G FORCE

6.89 5.95 6.72

Greetech Red

GREETECH RED

LINEAR – 45G FORCE

7.00 7.00 7.00

Gateron Black

GATERON BLACK

LINEAR – 50G FORCE

6.20 5.50 5.64

Gateron Brown

GATERON BROWN

TACTILE – 45G FORCE

8.09 8.46 8.21

Gateron Blue

GATERON BLUE

TACTILE, CLICKY – 55G FORCE

8.00 9.36 8.57

Gateron Red

GATERON RED

LINEAR – 45G FORCE

8.31 7.79 8.00

Gateron Clear

GATERON CLEAR

LINEAR – 35G FORCE

7.92 7.87 7.57

Gateron Green

GATERON GREEN

TACTILE, CLICKY – 80G FORCE

7.33 8.00 7.67

Matias Click

MATIAS CLICK

TACTILE, CLICKY – 55G FORCE

8.14 6.92 6.35

Matias Quiet Click

MATIAS QUIET CLICK

TACTILE, CLICKY – 55G FORCE

7.77 7.26 6.27

Matias Linear

MATIAS LINEAR

LINEAR – 35G FORCE

7.95 5.16 5.08

Topre 30g

TOPRE 30G

TACTILE – 30G FORCE

7.33 5.88 5.47

Topre 35g

TOPRE 35G

TACTILE – 35G FORCE

8.02 6.42 5.25

Topre 45g

TOPRE 45G

TACTILE – 45G FORCE

8.22 8.80 7.96

Topre 55g

TOPRE 55G

TACTILE – 55G FORCE

8.34 8.16 7.24

Black Kailh

BLACK KAILH

LINEAR – 60G FORCE

6.53 5.48 5.06

Brown Kailh

BROWN KAILH

TACTILE – 45G FORCE

7.38 6.51 6.77

Blue Kailh

BLUE KAILH

TACTILE, CLICKY – 50G FORCE

6.57 6.26 6.37
Red Kailh

RED KAILH

LINEAR – 50G FORCE

6.07 5.25 5.38
Green Kailh

GREEN KAILH

TACTILE, CLICKY – 60G FORCE

4.95 4.86 4.90
Buckling Spring

BUCKLING SPRING

TACTILE, CLICKY – 65G FORCE

7.38 9.12 8.04

Software! 

Ultimul lucru pe care trebuie sa il luam in considerare este software-ul pe care tastatura il aduce la pachet! Atenta customizare a tastelor, atat estetic, cat si functional de cele mai multe ori este un punct strategic in alegerea unei tastaturi de gaming mecanica. Fie ca doresti anumite taste macro, fie ca doar ai o preferinta anume in coloritul sau functionalitate, studierea sofware-ului este imperativa. Aici, piata este si mai impartita, preferintele de editare variind de la setup la setup si de la utilizator la utilizator. Totusi multi nu interogheaza si ce fel de software are produsul, caz in care il notam si noi aici.

In general este bine sa iti cauti o tastatura care are atat un mod RGB full, care sa iti permita sa iti editezi tastele individual, cu un software care sa iti permita sa editezi fiecare tasta in parte, indiferent de factura ei si eventual alte beneficii pe care le ofera producatorul.

Acestea au fost sfaturile noastre pentru cei care urmaresc sa isi achizitioneze o tastatura de gaming mecanica. Mai jos va asteptam cu opiniile voastre sau alte observatii.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

3 comentarii

  1. Pacat ca nu ati introdus si Romer-G, switch-ul proprietar Logitech, in acest articol. Am o Logitech G810 si mi se par grozave aceste switch-uri. Am facut trecerea de la Cherry MX Red si nu regret decizia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button