PCTECHTech&IT

Cum exact funcționează 28 de nuclee la 5GHZ?

Zilele trecute vă informam despre minunăția prezentată de Intel la Computex, un procesor cu 28 de nuclee care a fost demonstrat funcționând la 5GHz. Atunci am pomenit că veți probabil necesită o sursă capabilă să alimenteze o navă interstelară, dar n-am pomenit nimic despre răcire.

Mulțumită celor care au fost curioși să examineze în detaliu sistemul prezentat de Intel la Computex, au ieșit la iveală câteva detalii foarte interesante despre cum a fost făcut acest sistem. Canalul de Youtube Paul’s Hardware a publicat o explicație detaliată a ce exact se afla în carcasă și cum putea funcționa o asemenea namilă la 5GHz.

Simplu spus, răcirea era realizată prin intermediul unei unități portabile de aer condiționat de 1 cal putere. Ceea ce înseamnă că majoritatea celor care își vor permite să cumpere procesorul probabil nu îl vor rula la această frecvență, fiind cam greu să validezi un sistem de aer condiționat pentru aplicații suficient de complexe cât să necesite sisteme cu 28 de nuclee.

Apoi mai este și problema plăcii de bază. Nu prea există pe piață deocamdată ceva capabil să facă față la un asemenea procesor în asemenea condiții. Intel a trebuit să folosească un prototip care era mai mult sau mai puțin o placă de bază cu două socket-uri modificată, și cu o componentă de alimentare compusă dun 32 de faze. Nu este vorba de platforma x299, sau de socket-ul 2066. Este o placă de bază de server, cu un socket mult mai mare de tip LGA 3647.

Ca urmare, atunci când va ajunge pe piață acest procesor, va cam necesita plăci de bază noi, până și la frecvențe mai moderate. La urma urmei, procesorul nu era prezentat ca unul pentru servere, ci pentru segmentul de High-End Desktop Computing.

Cel puțin Intel a reușit cu această prezentare să atragă ceva atenție asupra propriilor procesoare de un segment unde Threadripper s-a dovedit a fi foarte popular până acum

[Youtube]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button