PC

Cum cumpar un laptop nou de calitate?

La ce anume trebuie sa fii atent atunci cand iti cumperi un laptop nou? Alegerea unui produs de calitate poate fi complicata chiar si cand este vorba despre un produs simplu, iar cand discutam despre electronice – mai ales cele compuse din multiple componente, devine si mai complicat.

Computerele personale – precum PC-urile desktop, laptopurile, tabletele si smartphone-urile – sunt printre cele mai complexe produse peste care va da un utilizator – si printre cele cu care va avea cea mai lunga interactiune. Alegerea unui produs de calitate este asadar un proces ce devine mai greoi din cauza acestei complexitati.

Asadar in continuare vom demistifica anumite conceptii comune si vom arata care sunt cele cateva caracteristici ce definesc calitatea, pentru un laptop nou.

Vom ilustra mai intai ce anume defineste calitatea unui laptop, si apoi ne vom uita la o serie de exemple ce pot servi drept model. Cu recomandarile, mai greu – piata este extrem de vasta si in continua schimbare.

Care sunt caracteristicile de baza ce definesc calitatea unui laptop?

Ei bine, depinde. Definitia calitatii variaza functie de tipul de produs – un ultraportabil dedicat afacerilor va avea criterii fundamental diferite de un ultraportabil dedicat jocurilor (da, in ziua de azi exista si asa ceva), iar ambele vor fi evaluate altfel decat un inlocuitor pentru un desktop PC, fie el statie de lucru sau de jocuri. Vom aborda fiecare din aceste game de produse in articole separate, dar in general, un laptop de calitate se remarca prin:

1. Un design echilibrat.

Ce inseamna asta? Ei bine, indiferent care ar fi nisa catre care produsul se orienteaza, acesta va trebui sa balanseze niste decizii. Un laptop de gaming va oferi specificatii de top, procesoare si placi video rapide, dar va trebui sa le contrabalanseze cu o racire adecvata, o sursa capabila si alte asemenea decizii de design care garanteaza ca sistemul isi poate face treaba conform obiectivelor.

Exemple de decizii proaste de design au curs berechet in perioada lansarii laptopurilor cu procesoare Nehalem si placi video Fermi, o perioada cand duduia piata de PC-uri portabile performante, fara un design corespunzator al sistemelor de racire ale acestora.

La acea vreme multe laptopuri Acer intrau in throttle de procesor, pe HP-uri se dezlipeau cipurile video, la Dell crapau ventilatoarele s.a.m.d.

Dar nu e vorba doar de specificatiile tehnice – modelele tot mai variate din ultimii ani aduc in evidenta tot felul de elemente de design. Hibridele 2-in-1 au nevoie sa ofere o experienta cat mai placuta atat ca laptop cat si ca tableta. Interactiuni complexe intre software si hardware, optimizarea driverilor si tot felul de alte mici decizii.

2. Calitatea subansamblelor.

Aici putem vorbi de diferenta dintre o carcasa de plastic si una de magneziu, aliaj de aluminiu, carbon-compozit sau alte materiale, evident mai scumpe, dar nu numai.

Nu este neaparat vorba de specificatii, cat de scurtaturi. Butonul capacitiv integrat in ecran nu raspunde cum ar trebui? Switch-ul de pe laterala ce controleaza conectivitatea se apasa de unul singur? S-a folosit un filet de plastic in loc de unul dintr-un material mai rezistent?

Sunt intrebarile mai putin evidente, care cateodata sunt irelevante, dar cateodata sunt semne de avertizare demne de luat in seama.

3. Alinierea la piata tinta.

E foarte usor sa te gandesti ca ai nevoie de un laptop nou, dar stii exact ce trebuie sa faca acesta? E o intrebare pe care rareori ne-o punem cand alegem doar in baza specificatiilor tehnice, dar devine foarte relevanta cand cautam functii specifice. Hai sa enumeram cateva nise:

  • Laptopul mainstream – Pentru stat pe Internet, consum de continut multimedia, si poate un pic de activitate profesionala restransa, precum procesare de text. Aceste PC-uri variaza, incep cu preturi de la 900 de lei in zona de buget dar pot depasi lejer 8000 in gama high-end. Calitatea unui asemenea laptop este in general dictata de raportul dintre pretul cerut si specificatiile tehnice si calitatea constructiei oferite. Mai nou aceasta gama ofera si hibride 2-in-1.
  • Laptopul de afaceri – Pana nu demult acesta era un PC cu o diagonala intre 10″ si 13″, subtire si usor. Rareori accentul acestuia se punea pe performanta, ci pe durabilitate, portabilitate, o garantie extrem de rapida si fara batai de cap si conectivitate cat mai variata. In ultimii ani aceasta gama a inceput sa includa si PC-uri cu diagonale ceva mai mari, de 14″ sau chiar 15″, in general limita de greutate pentru asemenea PC-uri fiind in jurul a circa 1.6Kg.
  • Laptopul pentru arta/design – O nisa relativ noua, introdusa de avansuri in tehnologia digitizerelor, a ecranelor capacitive si a puterii de calcul in general. Intre 10″ si 14″, acest PC obligatoriu vine cu un Stylus activ, si este utilizat din ce in ce mai des de catre graficieni, designeri, modelatori si alti creativi. Calitatea display-ului este de mare importanta, de la fidelitatea culorii la rezolutie sau intensitatea luminoasa. Deasemenea, trebuie sa fie responsiv, deci specificatiile precum procesorul, memoria sau stocarea oferita vor fi destul de ridicate. Deasemenea, avand in vedere natura lui, este deseori un laptop in care portabilitatea este un considerent important.
  • Ultraportabilul pentru consumatori – Sau laptopul mainstream pentru cei cu bani – aceste PC-uri rareori ofera functii specializate sau performanta ridicata, dar ofera o performanta suficienta pentru consum multimedia si Internet, impreuna cu o constructie suficient de solida pentru a fi plimbate des.
  • Workstation-urile – Aceste PC-uri sunt dedicate muncii, dar nu va lasati pacaliti. De la 12″ la 17″, de la simple PC-uri pentru procesare de text la adevarate bestii de inalta performanta, calitatea acestor PC-uri este dictata de un singur obiectiv – sa-si faca treaba fara defectiuni sau probleme. Un alt segment de piata unde o mare parte din calitate este dictata de serviciile post-vanzare, precum garantia.
  • Laptopul dedicat jocurilor – Poate cel mai prost inteles tip de laptop, din cauza faptului ca suntem in Romania si ne-am obisnuit sa ne construim numai PC-uri de buget. Avem impresia ca daca putem construi un PC de gaming cat-de-cat decent in 2500-3000 de lei, ar trebui sa putem cumpara si laptopuri de acest fel. Nimic mai fals!
In Romania laptopurile dedicate jocurilor sunt des confundate cu laptopurile mainstream.

E inevitabil, datorita faptului ca unele din laptopurile mainstream ofera specificatii tehnice suficiente pentru gaming-ul la setari scazute, in preturi cat-de-cat acceptabile. Problema este, ca asta nu le face laptopuri de gaming.

Acest lucru devine evident in momentul in care laptopul respectiv este folosit pentru sesiuni mai indelungate si incepe sa se incinga, sa faca zgomot de turbina, sa intre in throttle (scaderea frecventelor pentru  a se proteja de temperaturile inalte) sau chiar sa se opreasca.

Nu este ajutat nici de faptul ca o configuratie de buget cu o placa video mai de doamne-ajuta rareori ofera un ecran de calitate, un procesor capabil, memorie suficienta sau SSD-ul atat de important in ziua de azi.

Un laptop de gaming se remarca printr-un balans atent intre calitatea constructiei si greutate, specificatii si performanta racirii, alegerea unui display de calitate si functii dedicate jucatorilor (precum timpi scazuti de raspuns si G-Sync) s.a.m.d. Nici un laptop real de gaming de pe piata romaneasca nu prea se gaseste sub 4000 de lei, iar preturile in aceasta nisa tind sa se invarta intre 1000$ si 6000$ pe piata americana.

In concluzie, alegerea unui laptop nou de calitate se face tinand cont intai de scopul utilizarii acestuia, apoi de bugetul disponibil si apoi de considerentele de calitate ale nisei de piata din care face parte.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button