PCRSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

Cum arată viitorul plăcilor video în viziunea celor de la AMD?

Pe data de 31 Decembrie 2020, fix pe ultima sută de metri a anului trecut, AMD a completat un patent pentru o nouă arhitectură de plăci video. Așadar, aruncăm o privire la viziunea de viitor a companiei. Evoluția plăcilor video a fost poate cea mai mare când vine vorba de performanța căpătată în ultimii ani. Însă unde performanța a crescut enorm, forma a rămas aceeași. Și poate că până acum nu a fost nevoie de o schimbare, dar niciodată nu știm ce ne rezervă viitorul.

Plăcile video dezvoltate atât de AMD cât și de NVIDIA folosesc o arhitectură monolitică. Asta înseamnă că tot ce înseamnă unități de procesare grafică sunt înghesuite pe un singur chip. Din cauza limitărilor software și a familiarității pe care mulți o au vis-a-vis de această abordare, plăcile video pare că au fost cumva ținute pe loc. Haideți să ne imaginăm un procesor cu un singur nucleu. Un nucleu care devine din ce în ce mai puternic, dar și mai înghesuit și greu de dezvoltat. Și se pare că plăcile video AMD Radeon vor trece la un design dual-core.

Patent GPU AMD Radeon

Aș putea intra în detalii tehnice pe care peste 75% din cititori nu le-ar înțelege, dar prefer să vă ofer varianta în limba română. Lucrurile stau cam așa: AMD crede că a rezolvat problema plăcilor video cu două nuclee grafice prin intermediul unei soluții fizice care facilitează comunicarea între cele două nuclee. În acest fel, indiferent câte astfel de nuclee ar fi pe placă, acestea vor funcționa ca un tot unitar. Adică fix ca un procesor, dar la o scară mai mare.

Noua tehnologie patentată de AMD ar putea fi un mare fail, cum la fel de bine poate fi viitorul plăcilor video. Tind însă să cred în a doua variantă, ținând cont de inovațiile aduse de companie în ultimii câțiva ani. Arhitectura RDNA 3 pare a fi aleasa, însă până atunci mai avem de așteptat.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button