MORE

Cum arata un procesor construit manual?

Procesoarele nu mai sunt de cateva decenii lucruri de care ai putea spune ca pot fi construite manual, dar cineva a incercat sa faca asta oricum.

Un individ din Cambridge numit James Newman a construit un Megaprocesor, numit asa nu pentru ca ar fi foarte puternic, ci pentru ca este foarte mare, in nici un caz un „micro” procesor. Avand o lungime de 10 metri si o inaltime de 2 metri, acest procesor de 16 biti a fost construit pe parcursul a 5 ani pentru a putea oferi celor curiosi abilitatea de-a vedea exact cum functioneaza un procesor, avand pana si butoane pentru suspendare si incetinire.

Pentru a permite urmarirea fiecarui bit de informatie, procesorul a fost echipat cu mai bine de 10 mii de LED-uri care arata exact cum se misca datele prin aceasta monstruozitate de o jumatate de tona. Dupa cum va puteti imagina, nu este un procesor foarte eficient, la urma urmei, acum suntem pe nodul de fabricatie de 14 nanometri, iar cel facut de Newman este pe cel de… 1 metru.

Megaprocesorul opereaza la o frecventa de maxim 8KHz, asa ca nu poate sa faca prea multe lucruri, dar poate sa consume 500W de energie si poate rula Tetris pe un ecran facut din LED-uri care actioneaza ca memoria de 256 bytes a procesorului.

Aceasta instalatie impresionanta isi cauta acum o noua casa, cum ar fi un muzeu.

[The Register]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

3 comentarii

  1. argumentul din articol referitor la suprafata mare pe care e construit procesorul e irelevant pentru performanta acestuia

  2. ar fi bine sa publicati date despre autorii articolelor, despre pregatirea acestora in special, autorul acestui articol se pare ca nu a inteles nimic referitor la scopul proiectarii acestui procesor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button