MORE

Cum arata televizorul viitorului?

Te-ai gandit pana acum cum arata televizorul viitorului? Nu doar un ecran, ci un mijloc de comunicare si divertisment, care se integreaza cu toate obiectele din casa inteligente? Noi da!

CES este unul dintre cele mai importante evenimente din lumea tehnologiei. Un univers paralel in care se prezinta cele mai nastrusnice si diverse idei de produse. De la bucatarii care fac totul singure, pana la cele mai noi inovatii din domeniul tehnologiei, le poti gasi aici.

Pe noi insa ne-a fascinat altceva… ecranele flexibile si integrarea cu alte obiecte inteligente. Faptul ca acum sa produci un procesor destul de puternic nu mai este atat de costisitor asa cum era in urma cu zece ani, puterea de procesare a crescut si costurile de manufacturare au scazut. Totusi, ne lovim de aceleasi si aceleasi cutii de plastic negre din ce in ce mai mici, care cu exceptia unui Android sau un Smart Hub nu prea ofera atatea optiuni comparativ cu o consola.

Acum, cand iti cumperi un televizor, nu mai este doar pentru stiri si meciuri. Este pentru filme, pentru jocuri, pentru posturile TV si multe, multe altele. In functie de ceea ce ofera un producator, poti sa intri sau nu pe net sau poti chiar sa te si joci. Asta daca esti pregatit sa platesti un premium pentru asta.

Evolutia de la CRT la LCD, Plasma, LED, OLED a fost fulgeratoare, in doar zece ani tehnologiile de redare explodand si producatorii intrecandu-se in modele de panouri si rezolutii. Dar un TV nu inseamna doar o imagine clara si un colorit frumos. Pentru asta avem monitoare mult mai performante si mult mai scumpe.

Rolul televizorului a fost si o sa fie intr-o piesa de divertisment. Dar poti sa te duci cu un cioclu la o piesa de comendie? Nu prea… De fapt, cu toate ca grosimea unui televizor a scazut, de la cateva zeci de centimetri, la cateva zeci de milimetri, aspectul general al televizorului a ramas acelasi. Atat aspectul, cat si rolul sau in casa.

Televizorul viitorului trebuie sa fie flexibil. Asta in primul rand! Vrei ecran curbat? Ii pui doua proptele si ai rezolvat problema. Vrei un ultra-wide, tragi de margini pana se lungeste si isi revine usor, usor, dupa ce l-ai inchis la forma initiala. Iar aceste supozitii nu sunt SF. Materialele si tehnolgia exista de ceva timp. Samsung vinde un televizor super slim, de doar 2mm la pretul de 8000 de dolari. Exista materiale care se pot deforma si reveni la forma initiala. Deci exista aceste televizoare, dar preturile sunt mult peste puterea noastra de cumparare. Pana si un american tipic o sa faca credit pentru un astfel de TV. De cand ai vazut un LCD si te-ai minunat la cat de subtire este, nu prea te-au mai impresionat televizoarele… spune sincer! Nu si-au schimbat nici forma, nici functionalitatea si nici locul in casa. Tot in sufragerie il gasesti.

DAR…. daca televizorul tau este doar o bucata de plastic pe care o cumperi intr-un tub precum acela pe care il poarta dupa ei arhitectii? Daca acest televizor are doar o singura mufa standard in care poti lega orice dispozitiv, televizorul fiind in esenta DUMB, dar perifericele sunt cele care il desteapta.

Modelul celor de la Samsung propune asa ceva, panoul flexibil fiind legat in esenta la un soundbar, care are ascuns in el toate componentele posibile pentru a aduce TV-ul in secolul 21. Un astfel de panou nu propune doar alimentare dintr-o sursa externa, el fiind in esenta doar un mijloc de redare ce nu necesita foarte multa energie, ci si portabilitate, factorul de forma jucand un rol extrem de important. Nu poti sa pleci cu LED-ul tau de 200 cm in concediu, oricat de mult te-ai stradui. Bine, poti sa te duci cu TIR-ul la mare sau munte, dar o sa te coste drumul.

Un astfel de televizor pliabil este exact pasul pe care aceasta industrie trebuie sa il faca pentru a putea ramane relevanta. Astazi, totul este despre integrare, asociere cu alte produse, conectivitate si confort. Nu este nimic confortabil la un ecran cu o diagonala de peste 200 de cm atunci cand incerci sa il urci pe stand-ul VESA sau sa il muti dintr-o camera in alta. Mai mult, daca nu ai un Shield, un media center, ceva care sa te lase sa il integrezi cu alte sisteme, moare ca un televizor si nu ajunge ceea ce poate ajunge TV-ul cu adevarat. Un sistem de redare a oricarei imagini, indiferent de mediu, conditii sau conexiune. Un ecran pe care il scoti din geanta, il prinzi in perete si il conectezi la toate dispozitivele din casa pentru a te putea bucura de orice forma de divertisment.

Ramane de vazut cand scapam de aceste cavouri negre, slim la drept vorbind, si facem pasul catre viitor. Asta, cel mai probabil depinde de costurile de productie si nu de rata e adoptie, un pret avantajos facand diferenta intre o piata extrem de vasta si adoptie timpurie si inca un tertip de marketing care a dat gres, asa cum a fost 3D-ul.

Cel mai probabil, televizorul viitorului, in viziunea noastra, asa cum il percepem noi, o sa devina o realitate marketabila in zece ani, daca nu si mai putin, tinand cont de cat RnD se face de catre Samsung, LG si alti producatori de panouri si tehnologie.

P.S. TELEVIZORUL VIITORULUI ARE COMENZI VOCALE PE CARE NU LE PIERZI DUPA CANAPEA SI O PLACA DE RETEA PUTERNICA INTEGRATA.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button