PC

Cum arăta internetul acum 43 de ani

Internetul este foarte vast. Se întinde aproape în toată lumea, iar locurile fără o conexiune acum vor primi una în viitorul apropiat, oameni ca Elon Musk dorind să lanseze sateliți care să acopere întreaga planetă.

Dar la originile sale, Internetul era mult mai mic și mult mai restrâns. Cât de restrâns? A răsărit pe internet recent o schiță a întregului internet, în starea în care se afla în luna mai 1973.

Internetul și-a început existența ca ARPA Net. O rețea din SUA care conecta mainframe-urile marilor universități, pe cele de la centrele de cercetare și ale marilor companii, după cum puteți vedea în imaginea de mai sus. Foarte populare erau la acea vreme calculatoarele PDP-10, deținute de companii și universități, care în sine aveau numeroase terminale prin care utilizatorii de rând accesau resursele sale. Era un soi de cloud computer, dacă vă este mai ușor de înțeles ca un mainframe.

Dezvăluirea acestei imagini cu amplasarea rețelei de pe coasta de Est a SUA până pe coasta de Vest și chiar cu o conexiune prin satelit pentru Hawaii, a inspirat mai mulți oameni să publice imagini similare.

Doar un an mai târziu, ARPA Net s-a expandat simțitor, numeroase noduri noi făcându-și apariția pe acest internet primitiv.

Iar în 1977 devenea deja evident că ideea aceasta avea un viitor strălucit, întinzându-se prin întreaga federație a statelor americane.

La origini, rețeaua era mult mai modestă, acoperind doar 4 noduri principale de pe coasta de vest a SUA în anul 1969, la nici o jumătate de an după ce Apolo 11 a aterizat pe Lună.

Prin comparație, mai jos aveți o schiță a internetului așa cum era în anul 2000.

Și țineți cont că asta era pe vremea când dial-up încă mai era popular. Acum avem broadband, avem internet mobil, avem frigidere cu adrese MAC, ibrice cu IP-uri și camere video care pot să facă DDoS.

Internetul s-a schimbat mult, foarte, foarte mult.

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button