PC

Cum arată cel mai vechi PC portabil?

Înainte să existe conceptul de laptop, înainte ca PC-ul să fie tocmai la îndemâna tuturor, cine dorea un sistem de calcul portabil avea ceva de cărat.

Canalul de Youtube EEVBlog a obținut un model funcțional al primului calculator portabil din lume, un Osborne 1 produs de Osborne Computer Corporation în anul 1981.Dacă ați vrut vreodată să vedeți ce însemna portabilitate acum 35 de ani, aveți acum ocazia, deoarece PC-ul a fost dezmembrat și analizat în detaliu.

Osborne 1 nu era tocmai un laptop, deoarece nu avea o baterie internă. Una putea fi montată, dar era menit să funcționeze conectat la o susă constantă de curent electric. Portabilitatea venea de la mărimea sa. Deși pare masiv pentru standardele din prezent, a fost construit cu dimensiunea exactă de a încăpea sub scaunul unui avion de pasageri. Iar în comparație cu sistemele existente atunci pe piață, care aveau ecrane foarte grele, era cu adevărat portabil.

Calculatorul avea un ecran minuscul de 5 inch ce putea redea 54 pe orizontală și 24 pe verticală, dar era capabil să ruleze o varietate de aplicații pentru birou, folosind sistemul de operare CP/M, care era încărcat de pe un floppy de 5 inch. Sistemul nu avea stocare internă, așa că era nevoie de două unități floppy pentru a putea păstra datele prelucrate.

Acest sistem avea un cost, ajustat pentru inflație, care se apropie de 4700 de dolari la vremea sa, țintind segmentul de afaceri.

[Youtube]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close
Close