PC&Consoles

Cum a ajuns un joc pe Steam fara ca Valve sa stie

Un numar foarte mare de jocuri sunt adaugate pe Steam in fiecare zi. Atat de multe incat ati crede ca Valve mai scapa din cand in cand unul din vedere, si astfel ajungem sa gasim prezentari de PowerPoint pe Steam, clasificate ca jocuri. Numai ca Valve chiar ia la mana fiecare joc, mai putin unul, Watch Paint Dry.

Acest joc si-a facut aparitia in mod misterios pe Steam, promitand sa ofere o experienta de ARG/mister, dar era in esenta un joc la care te uitai la un ecran cu un perete proaspat vopsit. In alte cuvinte, nu era un joc. Ar putea fi clasificat ca un screensaver, dar nu unul bun. „Jocul” nu se mai afla pe Steam, dar puteti vedea cum arata daca il cautati prin cache.

Si cum a ajuns acest joc pe Steam, daca Valve nu l-a aprobat? Printr-o metoda inventiva care a permis unui programator din Manchester, numit Ruby, sa sara nu doar peste aprobarea celor de la Valve, dar peste Greenlight si taxa de listare pe Greenlight.

Intr-o zi, programatorul a capatat acces Steamworks si a decis sa vada daca sunt cumva vulnerabilitati prin el. E lesne de inteles ca a gasit cateva, pe care a decis sa nu le prezinte in totalitate publicului larg. Acestea au fost oricum reparate de Valve, asa ca nu mai pot fi duplicate.

A reusit sa adauge pana si trading cards neaprobate la acest joc despre vazut cum se usuca un perete, prit atribuirea temporare a unor drepturi de administrator asupra procesului de verificare, pur si simplu prin editarea HTML-ului paginii cu pricina, schimband ID-ul de utilizator de la numarul sau, la unul care probabil apartinea cuiva de la Valve, cum ar fi cifra 1.

Ruby a intrat in detalii despre anumite aspecte a modului prin care a reusit sa isi puna jocul pe Steam, totul cu intentia de a-l lansa de 1 aprilie, ca o gluma. A fost mereu in plan sa sa fie prins, motiv pentru care a si contactat Valve.

Va incurajez sa cititi intreaga poveste, scrisa chiar de cel care a reusit sa puna pe Steam un joc la care te uiti la un perete, fara voia celor de la Valve. De obicei, ca un astfel de „joc” sa ajunga pe Steam ai nevoie de un Kickstarter, o campanie de marketing agresiva  si scandal de pe internet.

[Medium]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button