
Livrate în carcasă din Titan, atât iPhone 15 Pro dar și nou-venitul Galaxy S24 Ultra au atras deja atenția comunității de modding, cineva găsind curajul să încerce pe un exemplar iPhone 15 Pro schimbarea culorii carcasei printr-o metodă riscantă, dar cu potențialul unor rezultate de-a dreptul spectaculoase.
Metal ușor și foarte rezistent la coroziune, Titanul este totuși susceptibil la oxidare prin anodizare, procedeu constând în aplicarea unui curent electric asupra obiectelor metalice scufundate într-un lichid ce oferă conductivitate electrică. Anodizarea realizată în mod controlat poate expune o caracteristică mai deosebită a acestui material, care prin oxidare își schimbă gradual culoarea, de la galben la roz, apoi mov și până la albastru închis.
În termeni tehnici, schimbarea culorii metalului prin anodizare electrolitică se face prin modificarea indicelui de refracție a luminii, de la gri-auriu specific metalului neoxidat la o nuanță intermediară. Iar în cazul de față, detaliul care face diferența este rezistența deosebită a Titanului la coroziune prin oxidare atmosferică. Observat și la alte metale (ex. oțel) expuse la temperaturi înalte, oxidarea prin anodizare a titanului este deosebit de durabilă și stabilă în timp, culoarea obținută fără vopsire păstrând luciul natural al metalului și caracteristicile acestuia de rezistență. Spre comparație, același experiment aplicat unui telefon în carcasă din aluminiu ar duce la distrugerea acesteia până la componentele din plastic aflate la interior.
Problema cu iPhone 15 Pro este că nu are o carcasă metalică de tip monolit, fiecare element al ramei exterioare din titan fiind de fapt pe un substrat din plastic ce acționează ca și izolator electric. Altfel spus fiecare segment de carcasă trebuie conectat individual la sursa de electricitate. De aici rezultă și unele „avantaje”. Spre exemplu, este posibil să colorezi fiecare segment într-o nuanță diferită.
Cert este că acest gen de experiment nu e pentru toată lumea, lichidul folosit cu rol de electrolit având în compoziție substanțe precum acid fluorhidric sau o soluție fierbinte de persulfat de amoniu și fluorură de sodiu ion, ele fiind extrem de toxice prin simpla inhalare.
Un alt obstacol în calea revopsirii iPhone 15 Pro prin anodizare este stratul de lac/vopsea aplicat de Apple la fabricarea telefonului pentru „ameliorarea” unor caracteristici mai puțin dezirabile ale metalului-gol. Spre exemplu, Titanul în forma sa brută este foarte „prietenos” cu urmele de amprente, care schimbă rapid luciul sau natural în ceva cu aspect mai degrabă murdar. Soluția pentru îndepărtarea luciului de fabrică este folosirea unui burete abraziv și frecarea temeinică a carcasei iPhone, evitând zgârierea ecranului din sticlă și mătuirea butoanelor prezente pe lateralul carcasei. Chiar și acționând cu cea mai mare atenție sunt șanse mari ca aspectul uniform al ramei șlefuite din bun titan să fie bun degradat în moduri nu tocmai de dorit. Dar până la urmă și asta contribuie la frumusețea experimentului asigurând că rezultatul obținut este cu adevărat personal și unic.