TECH

Cu ce s-a lăudat Facebook în prima zi a conferinței F8

Prima zi a conferinței dezvoltatorilor Facebook a adus câteva vești notabile despre direcțiile înspre care se îndreaptă această platformă de social media: vrea să dezvolte experiențe de AR mai realiste, să creeze un muzeu virtual în care să-ți expui amintirile în 3D, să introducă un nou instrument de confidențialitate „clear history” și….să adauge la platforma existentă o funcție de dating cu care să dea fiori competiției care, din declarații, pare să nu se simtă prea amenințată.

Această nouă funcție de dating ar urma să folosească informațiile din profilul vostru pentru a vă „combina” cu parteneri potențiali aleși pe baza intereselor și prietenilor comuni. Ce vrea Mark cu asta? Să avem parte de „relații reale, pe termen lung, nu doar de aventuri”.

Înainte să vă speriați, ar trebui să știți că Mark s-a gândit și la aspectul confidențialității. Prin urmare, profilul de dating va fi separat de profilul principal de pe Facebook, iar prietenii voștri nu îl pot vedea pentru că aplicația vă va sugera doar persoane din afara listei voastre de prieteni. Și comunicarea se va face separat de Messenger – în profilul de dating va fi integrat un serviciu de mesagerie dedicat, de tip text. Schimbul de imagini va trebui să se facă, probabil, tot prin Messenger.

Utilizatorii vor avea posibilitatea de a se întâlni virtual cu persoanele potrivite și prin adăugarea la profilul de dating a evenimentelor la care au participat și de a vedea astfel, cine dintre cei pe care aplicația îi recomandă au fost prezenți acolo. Această opțiune este disponibilă și acum, în actuala aplicație, doar că de această dată, cei care vor folosi funcția de dating își vor și asuma interesul real.

Nu știm încă dacă și paginile companiilor vor avea integrată această funcție – ar fi amuzant să vedem cum ar fi folosită. Poate așa se duc cifrele în sus!

După scandalul referitor la protecția datelor, vom vedea care este impactul unei astfel de „îmbunătățiri” aduse platformei și cât din piața de dating va reuși Facebook să obțină. Probabil va depinde de modul în care platforma actuală este utilizată în diverse colțuri ale lumii, de tipul audienței și de interesul care primează în alegerea și folosirea aplicației Facebook.

Într-o notă mai serioasă, „clear history” s-ar putea să fie o modificare relevantă, care să mai aplaneze puțin spaima folosirii datelor personale într-un scop mai puțin benefic. Acest instrument vă va permite să treceți în revistă toate aplicațiile și website-urile cu care ați interacționat prin intermediul Facebook și șă le ștergeți din contul vostru, dacă așa considerați de cuviință.

În ceea ce privește îmbunătățirea experienței de AR, Facebook a prezentat o nouă versiune a AR Studio – un software care permite utilizatorilor să creeze imagini în AR, și a menționat că acesta va fi disponibil și pentru platformele Instagram și Messenger.

Pentru noua versiune, Facebook a încheiat un parteneriat cu Sketchfab, care realizează animații 3D, AR și VR, ready-to-use. Asta înseamnă că, cei interesați de astfel de experiențe vor putea crea animații folosind resurse din biblioteca Sketchfab, iar apoi le pot adăuga în aplicație pentru a le împărtăși cu alți utilizatori.

Cei mai pretențioși, care vor experiențe de AR mai complexe, au la dispoziție două instrumente noi – unul care le permite să conecteze propriile imagini cu anumite locații reale, în care se află prezenți la acel moment, și un altul prin care pot urmări mișcările oamenilor aflați în cadrul camerei, astfel încât animația să poată fi legată de mișcarea acestora.

Dacă AR-ul este pentru cei cu adevărat interesați, spațiul virtual cu imagini 3D s-ar putea să facă valuri printre utilizatorii Facebook. Începând din această vară, veți putea uploada pe Facebook imagini 3D. Asta înseamnă că fotografiile și video-urile concepute în format 2D vor putea fi transformate în 3D prin această nouă funcționalitate oferită de Facebook, obiectivul final fiind acela de a utiliza AI pentru a transforma tot acest content realizat în 3D, într-un soi de muzeu virtual în care să vă revedeți amintirile și care ar putea deveni un spațiu VR prin care să vă plimbați împreună cu familia și prietenii. Sună SF, dar Facebook lucrează serios la găsirea unei soluții de a popula spațiul Oculus VR, relativ lipsit de memorie, cu conținutul personal de pe Facebook. Cum vor face asta în condițiile noului GDPR, rămâne de văzut.

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button