Binance, același exchange de criptomonede acuzat de finanțarea activităților teroriste, l-ar fi angajat pe fotbalistul Cristiano Ronaldo pentru promovarea la scară largă a investițiilor în NFT-uri. Știți voi, acele opere de artă digitale, măsurând câțiva pixeli, pe care le cumperi și te îmbogățești peste noapte.
Potrivit acuzațiilor depuse la dosar, Binance a anunțat în luna noiembrie 2022 prima colecție ”CR7” de token-uri NFT nefungibile, în parteneriat cu nimeni altul decât Cristiano Ronaldo, celebrul fotbalist promițând chiar că-și fa recompensa fanii ”pentru toți anii de susținere” de până acum. Suna bine, nu? Doar că întreaga afacere a fost în excelență o excrocherie girată cu imaginea unui fotbalist celebru. Iar acum, cine să plătească?
Deocamdată nu este clar dacă suma reflectă întrutotul pierderile suferite de investitori, însă despăgubirile solicitate din partea promotorului Cristiano Ronaldo se depășesc suma de 1 miliard de dolari.
Reamintim că NFT-urile, sau Non-Fungible-Tokens, reprezintă active digitale care pot fi cumpărate și vândute pe internet, fără nevoia de a le asocia cu o proprietate fizică (ex. un tablou, autoturism de epocă). De aici a pornit tot felul de el escrocherii cu NFT-uri vândute și apoi revândute, sau falsuri de la bun început, fraudând nenumărați investitori creduli cu sume de ordinul milioanelor de dolari.
În cazul colecției ”CR7”, cel mai ieftin NFT oferit spre tranzacționare în luna noiembrie 2022 avea un preț de numai 77 USD. „Norocosul” care a prins această investiție s-a ales cu o pierdere netă de 76 USD doar un an mai târziu, activul său digital cu valoare de aproximativ 1 USD având șanse practic nule de a ajunge înapoi la prețul de achiziție inițial. Iar de aici, experiențele povestite arată din ce în ce mai sumbru, pierderile urcând rapid la sume de ordinul milioanelor de dolari.
Președintele SEC (Securities and Exchange Commission), Gary Gensler, a spus anterior că celebritățile trebuie să „dezvăluie publicului de la cine și cât de mult sunteți plătit pentru a promova investițiile în valori mobiliare”:
„Atunci când celebritățile susțin oportunități de investiții, inclusiv titluri de cripto-active, investitorii ar trebui să fie atenți să cerceteze dacă investițiile sunt potrivite pentru ei și ar trebui să știe de ce celebritățile fac acele aprobări” , a spus acesta.
Potrivit acuzațiilor depuse la dosar, Cristiano Ronaldo ar fi trebuit să dezvăluie cât a fost plătit pentru serviciile de promovare oferite, dar nu a făcut-o.
Nigel Green, șeful firmei de consultanță DeVere Group care a inițiat acțiunea judecătorească, susține că problemele din centrul acestui caz sunt mai mari decât un singur fotbalist:
„Este crucial să recunoaștem că a da vina doar pe Ronaldo simplifică prea mult o problemă complexă”.
„În schimb, atenția ar trebui să fie îndreptată și către autoritățile de reglementare globale care au întârziat să stabilească linii directoare clare pentru acest peisaj financiar în evoluție”.
Între timp, rămân semne cum că Ronaldo și Binance nu au terminat cu colaborările „toxice”, un nou proiect fiind în pregătire pentru anul viitor, eventual compensând pentru evoluția sportivă în declin a celebrului fotbalist.