Tech&ITRSS PaginaDeMediaTECH

Criptomoneda Chia ar putea duce la o criza de HDD-uri si SSD-uri

Chia este o criptomonedă care a început să facă valuri după ce stocurile de HDD-uri și SSD-uri din Japonia au început să dispară încetul cu încetul. În acel moment, dimensiunea rețelei monedei era de aproape 600 petabiți, dar acum a crescut foarte mult și a atins valoarea de 10 EiB. Dacă urmărim modul în care funcționează această monedă, înțelegem că este vorba de foarte multă stocare de tip NVMe care este irosită pe minat.

Ce este Chia și cum funcționează criptomoneda care „ucide” HDD-uri și SSD-uri?

Bitcoin este cea mai populară criptomonedă de până acum, însă procesul de minat al acesteia folosește foarte multe resurse, astfel ajungând să afecteze planeta. Chia se vrea a fi o variantă eco-friendly și a fost înființată de creatorul BitTorrent. Dar cum reușește să fie mai ok cu mediul înconjurător? Păi, în loc să folosească resursele plăcii video, noua monedă se folosește de mediile de stocare (adică HDD-uri și SSD-uri) și de ceva memorie RAM.

Pentru a mina Chia, ai nevoie să treci prin două stagii: plotting și farming. Primul dintre aceste procese este și cel mai important. Plotting-ul se bazează foarte mult pe capacitatea de putere disponibilă, memoria RAM și cel mai important, pe un mediu de stocare foarte rapid. Iar aici intră în joc SSD-urile NVMe. Dimensiunea standard a unui plot este K32 (101GB), iar pentru a scrie un astfel de plot ai nevoie de cel puțin două nuclee, in jur de 3.4GB de RAM și 1.6TB de scrieri de date. Adică simpla scriere a unui plot K32 îți va „arde” 1.6TB de pe NVMe.

Tot acest proces va mânca pur și simplu SSD-uri NVMe și le va duce la capacitatea maximă de scriere într-o perioadă extrem de scurtă. Un exemplu bun este Samsung 970 EVO ale cărui specificații indică o valoare de scriere de maxim 600TBW (total terabytes written). Asta înseamnă că poate rezista la numai 375 de plot-uri K32 necesare minatului de Chia. Iar la final, după ce ai trecut de faza de plotting, treci la farming. Aici este un fel de loterie care necesită ceva capacitate de stocare, iar HDD-urile sunt numai bune.

Chia Evolutie Crypto

Cumpărați HDD-uri și SSD-uri de acum!

Chia este o criptomonedă foarte interesantă: poate fi minată relativ ușor, valoareaza mult și uneltele necesare acesteia se găsesc peste tot, la prețuri decente. Asta înseamnă că HDD-urile și SSD-urile vor deveni căutate de către mineri. Asta sună bine atât pentru cei care vor să mineze, cât și pentru producători, dar și pentru mediul înconjurător. Deși sunt ceva beneficii, asta ar putea însemna și o majorare a prețurilor pentru mediile de stocare.

Cu cât va crește cererea, cu atât vor urca și prețurile. Aici nu ar trebui să existe însă prea multe probleme, întrucât producătorii fac față cererii actuale. Dar pe măsură ce valoarea Chia crește și mai mulți oameni vor dori să facă niște bani rapid, am putea ajunge în situația în care să devină dificil să cumperi HDD-uri și SSD-uri pentru un calculator nou. Așa că dacă aveți în plan să vă construiți un PC și ați găsit printr-o minune o placă video, ar cam fi cazul să vă mișcați repede și cu stocarea.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button