
JPMorgan Chase, a șasea cea mai mare bancă de pe planetă, anunță ca a îmbrățișat revoluția cripto-monedelor prin crearea propriei sale monede, derivată din Ethereum. Moneda poartă numele JPM Coin, iar valoarea sa este fixată la 1 dolar.
Motivul pentru care această cripto-monedă a fost creată este cel de a permite tranzacții mai rapide pentru anumiți clienți ai băncii. Deocamdată asta include doar companii mari, publicul larg neavând încă acces la JPM Coin. Asta s-ar putea schimba cu timpul.
Nu este o simplă redenumire a lui Ethereum, fiind vorba de o modificare destul de substanțială a modului în care funcționează rețeaua. Numele blockchain-ului efectiv folosit de către bancă este Quorum, și este capabil să genereze tranzacții criptate, ceea ce înseamnă că banca poate asigura discreție pentru clienții săi. Nu doar asta, dar din moment ce JPMorgan Chase are control deplin asupra rețelei, nu sunt folosiți algoritmi care să separe nodurile reale de cele false. Iar asta rezultă în timpi de transfer mult mai mici, un număr mult mai mare de tranzacții fiind procesate pe secundă prin Quorum decât prin Ethereum. Acesta este unul din avantajele unei rețele private, asupra căreia are control o singură entitate.
Desigur, sunt pe piață blockchain-uri și mai rapide ce încă păstrează o structură deschisă, cum ar fi Steem, ce permite un număr foarte mare de tranzacții pe secundă.
Faptul că o bancă atât de mare are acum propria sa cripto-monedă este un semnal că nu vor dispărea prea curând de pe piață. Dimpotrivă, ar putea chiar isca o nouă manie, ca cea din 2017. Dar poate de această dată fără prețuri mai mari la plăci video… sau RAM.