Curtea Europeană pentru drepturile omului pune frână ambițiilor exprimate de oficiali guvernamentali și reprezentanți ai forțelor de ordine, stabilind că slăbirea intenționată a tehnologiilor de criptare prin includerea de elemente backdoor pentru a facilita interceptarea schimburilor de mesaje private subminează în mod disproporționat legislația privind drepturile omului.
Decizia publicată de autoritatea care se bucură de recunoaștere internațională ar putea bloca propunerile Comisiei Europene pentru obligarea companiilor de tehnologie să-și ajusteze tehnologiile folosite la criptarea comunicațiilor pentru a facilita interceptarea la cerere a schimburilor de mesaje în baza legislației europene pentru lupta împotriva infracționalității și terorismului.
Această decizie a venit în răspuns la o solicitare primită în anul 2017 din partea agenției de informații a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate (FSS), care a solicitat Telegram să deschidă accesul la mesajele criptate ale utilizatorilor pentru a descuraja „activitățile legate de terorism”, se arată în hotărârea CEDO. Un utilizator Telegram, cetățean rus, a susținut că solicitarea FSS a încălcat drepturile sale la o viață privată și la comunicații private, precum și toate drepturile utilizatorilor Telegram.
Potrivit Telegram, ”ar fi fost imposibil din punct de vedere tehnic să furnizăm autorităților cheile de criptare asociate anumitor utilizatori” și, prin urmare, ”orice dezvăluire a cheilor de criptare” ar afecta ”confidențialitatea corespondenței tuturor utilizatorilor Telegram”, se arată în hotărârea CEDO. Iar poziția exprimată de administratorul Telegram reflectă opinii similare exprimate de specialiști în tehnologii de criptare și marile companii de tehnologie.
Potrivit explicației oferită chiar de Apple în urmă cu mai mulți ani, odată ce ai slăbit o tehnologie de criptare prin includerea unui element backdoor, oricât de bine ai proteja acea poartă de intrare, acesta va apărea ca o invitație pentru infractori și grupări de hackeri sprijinite de actori statali, fiind inevitabil ca vulnerabilitatea lăsată să ducă la compromiterea securității pentru toți utilizatorii produsului respectiv.
Pentru refuzul de a se conforma, Telegram a fost amendat de autoritățile din Rusia și o instanță chiar a ordonat blocarea aplicației. Singura cale de atac pentru contestatarii acestei decizii a fost trimiterea cazului pentru judecare la CEDO, serviciile Telegram rămânând până în ziua de astăzi semi-blocate în Rusia.
În răspuns la decizia emisă de CEDO, autoritățile ruse au declarat că ”afirmațiile cum că serviciile de securitate ar avea acces la comunicațiile tuturor utilizatorilor sunt nefondate”, deoarece solicitarea trimisă viza doar șase utilizatori Telegram.