TECHTech&IT

Capsula Crew Dragon a celor de la SpaceX s-a conectat la Stația Spațială Internațională

Modulul Crew Dragon al companiei SpaceX este primul primul vehicul comercial destinat unui echipaj uman care s-a conectat la Stația Spațială Internațională. Operațiunea realizată cu succes este un pas important pentru începutul unei noi ere a zborurilor spațiale private.

Procedura de andocare a fost gestionată de NASA, în timp ce capsula a ajuns în mod autonom la stația spațială. Crew Dragon este prima navă care s-a conectat la adaptorul internațional de andocare de pe modulul Harmony. Acesta este un nou port conceput pentru nave spațiale private, care a fost transportat către ISS de vehiculul Dragon al celor de la SpaceX în 2016. Adaptorul urmează de asemenea să fie utilizat de vehiculul Boeing Starliner, o navă spațială proiectată pentru echipaj uman și dezvoltată cu finanțare de la NASA. Atât SpaceX cât și Boeing au primit miliarde de dolari pentru a construi aceste vehicule.

La aproximativ două ore după ce echipajul Dragon a ajuns la stație, astronauții de pe ISS au intrat în vehicul pentru prima dată. Acesta a transportat aproximativ 180 de kilograme de materiale către stație. Crew Dragon va rămâne atașat la stația spațială până vineri, 8 martie, când va reveni pe Pământ împreună cu aproximativ 150 de kilograme de materiale.

În urma acestui zbor de test, cei de la SpaceX sunt așteptați să organizeze cu regularitate călătorii cu echipaj uman către Stația Spațială Internațională. În linii mari, procedurile ar fi asemănătoare cu ceea ce compania a făcut în ultimii șapte ani, prin misiunile sale de aprovizionare. Contractul dintre SpaceX și NASA prevede lansarea a șase misiuni, cu posibilitatea extinderii numărului lor.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button