Știri ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Stocurile de plăci video au crescut cu 25%, dar tot nu le putem cumpăra

Deși subiectul ăsta devine puțin obositor, se pare că industria nu a fost lovită atât de tare de criza de chip-uri. Asta se înțelege dintr-o analiză de piață realizată de Jon Peddie Research (JPR) în care vedem cum piața de plăci video dedicate a înregistrat o creștere de 25% in decursul acestui an.

NVIDIA și AMD au livrat împreună 12.7 milioane de plăci video în 2021, ceea ce înseamnă o creștere de peste un milion de unități comparativ cu 2020. Iar această statistică se aplică doar plăcilor video dedicate pe care le folosim în sisteme desktop, servere, stații de lucru, instrumente științifice și ferme de minat criptomonede. Plăcile video integrate, ori cele slabe pe care le regăsim în sisteme pre-built entry-level, nu sunt luate în considerare.

În ciuda creșterii, nu putem cumpăra plăci video

Creșterea aceasta se resimte și la nivel de trimestru. Comparativ cu trimestrul trecut, livrările de plăci video au crescut cu 11 procente. În continuare este un număr mai mic decât aceeași perioadă a anului trecut, când am putut vedea o creștere de 17%, dar tot este ceva pozitiv. Și dacă avem plăci, teoretic, de ce nu putem să punem mâna pe ele, practic?

Răspunsul este logic și destul de trist: samsari și mineri. Chiar dacă în esența ei, criza de componente nu a fost cauzată de aceste categorii de clienți, dispariția aproape instantanee a plăcilor din stocuri le poate fi atribuită. Chiar dacă magazinele mai suplimentează din când în când stocul de plăci video și câteodată chiar le vând la prețuri decente, odată ce-au apărut la vânzare, au tendința să dispară aproape instant.

Și cine le cumpără? În primul rând avem boții care le agață repede pentru o revânzare rapidă, ori minerii care vor să mai adauge câte o placă-două la setup. A doua categorie a devenit mai puțin deranjantă în ultima perioadă, pe măsură ce minatul cu plăci video nu mai este atât de eficient, iar cine vrea să facă bani serioși se orientează spre un ASIC Miner.

Pentru prima dată poate, experții de la Intel, NVIDIA și AMD au picat de acord cu un lucru: criza de plăci video ar mai putea dura încă un an. Asta înseamnă că și următoarele lansări vor fi realizate tot pe genunchi, cu produse foarte bune pe care oamenii nu vor pune mâna. Urât subiect cu care să pice de acord reprezentanții celor mai mari producători din piață.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button