MORE

Creatorul Web-ului vrea un internet nou

In cadrul evenimentului Decentralized Web Summit, care se desfasoara acum in San Francisco, cativa oameni cu ceva vechime in ceea ce priveste internetul au discutat despre statutul curent al acestei infrastructuri masive pe care o folosim cu totii. Iar concluzia nu a fost ca sistemul nu se afla tocmai in cea mai buna conditie.

Unul din oamenii de la eveniment a fost chiar Sir Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web-ului. Acesta n-a avut tocmai cuvinte de lauda despre starea curenta a portiunii din internet pe care utilizatorul de rand o acceseaza zilnic, si tare ar vrea sa vada o varianta mai buna a sa.

[Web-ul] controleaza ceea ce oamenii vad, creaza mecanisme pentru modul in care oamenii interactioneaza. A fost grozav, dar spionajul, blocarea de site-uri, refolosirea continutului oamenilor, ducandu-te la adrese gresite – aceste lucruri submineaza complet spiritul de-a ajuta oamenii sa creeze.

Generarea de venit prin reclame este singurul model pentru prea multi oameni acum pe web. Oamenii presupun ca un consumator din ziua de azi trebuie sa faca o intelegere cu o masinarie de marketing pentru a primi lucruri ‘gratuit’, chiar daca sunt ingroziti de ce s-ar putea intampla cu datele lor. Imaginati-va o lume in care sa platesti pentru lucruri era usor de ambele parti.

Web-ul este deja descentralizat. Problema este dominanta unui motor de cautare, a unei retele de socializare, a unui Twitter pentru microblogging. Nu avem o problema de tehnologie, avem o problema sociala

Si tocmai pentru ca este o problema sociala, pare putin probabil ca modul in care functioneaza acum internetul se va remedia prea curand. Totusi, este macar bine de stiut ca sunt cativa oameni care incearca sa gaseasca moduri pentru a imbunatati situatia.

[The Next Web]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button