GamingTech&IT

Creatorii lui AlphaGo au făcut un AI care a învățat să joace Quake 3

Mai țineți minte când scormoneați pe internetul cârâitor sau prin teancuri de CD-uri, căutând boți pentru jocurile voastre favorite de LAN, doar ca să le puteți juca de unul singur? Acele vremuri par a fi atât de îndepărtate, dar în curând poate că vom începe să scormonim internetul după AI-uri.

Spre exemplu, un AI pentru Quake 3, ca cel care a fost dezvoltat de DeepMind, aceeași oameni care ne-au adus AlphaGo și numeroase oportunități pentru a face glume despre Skynet. AI-ul funcționează după aceleași principii de Machine Learning, prin care sistemul știe doar ce înseamnă să câștige, iar apoi bâjbâie orbește prin meciuri împotriva unor copii ale sale până ce stăpânește jocul.

În acest caz, AI-ul jucat în jur de 450 de mii de meciuri împotriva sa, învățând încetul cu încetul ce înseamnă modul Capture The Flag al lui Quake 3, pe hărți generate procedural care, sincer, nu prea arată a Quake 3, dar trebuie să înceapă de undeva.

Apoi, pentru a valida exact cât de priceput este un AI într-un mod de joc gândit pentru echipe, au fost aruncați în mijloc niște oameni. Nu doar pentru a lupta direct împotriva AI-ului, dar și alături de el. Rezultatul a fost că echipe formate doar din personaje controlate de AI aveau o probabilitate de 74% de a câștiga, față de 52% cât avea o echipă formată din jucători pricepuți, și 43% pentru jucătorii de zi cu zi. Echipele erau formate doar din câte doi oameni, așa că nu era tocmai CTF la scară maximă, dar probabil se va ajunge și acolo.

La fel ca la celelalte jocuri pentru care DeepMind dresează Ai-uri, echipa care a dezvoltat sistemul n-a avut acces la date interne de la joc, doar la componenta vizuală și la feedback-ul pe care l-ar primi un jucător normal.

Iar în cazul în care vă întrebați unde este îndelung promisul AI care să se lupte cu un profesionist de Starcraft, încă este în dezvoltare, dar Quake 3 este un joc mai simplu de învățat.

[PC Gamer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button