Creative da in judecata industria de telefonie mobila
Creative Technology este o companie cunoscuta de toti cei care inca mai folosesc DosBox si emuleaza un Sound Blaster pentru cele cateva jocuri care nu suna mai bine pe un Roland MT-32. Dar acum compania este cunoscuta si pentru altceva, faptul ca vrea sa distruga industria de telefonie mobila.
Compania care cu ani in urma ne minuna cu placile sale de sunet, stiti voi, inainte ca Windows Vista sa strice toate placile de sunet dedicate si ca aceasta sa devina in cele din urma irelevante, apeleaza in acest moment la alte metode de a obtine un venit, cum ar fi sa dea in judecata o mare parte din producatorii de telefoane mobile. De ce? Deoarece Creative detine brevetul pentru dispozitive electronice portabile capabile sa redea muzica folosind un ecran cu organizare ierarhica.
Ce inseamna asta? Inseamna ca daca ai o lista sau un arbore de foldere accesibil sau vizibil printr-un ecran de telefon, iar de acolo redai muzica, Creative a inventat asta si ii datorezi bani. Asa ca in acest moment compania a dat in judecata:
ZTE Corporation of Guangdong, China;
ZTE (USA) Inc. of Richardson, TX;
Sony Corporation of Tokyo, Japan;
Sony Mobile Communications, Inc., of Tokyo, Japan;
Sony Mobile Communications AB of Lund, Sweden;
Sony Mobile Communications (USA), Inc., of Atlanta, GA;
Samsung Electronics Co., Ltd., of Seoul, Republic of Korea;
Samsung Electronics America, Inc., of Ridgefield Park, NJ;
LG Electronics, Inc., of Seoul, Republic of Korea;
LG Electronics U.S.A., Inc., of Englewood Cliffs, NJ;
LG Electronics Mobilecomm U.S.A., Inc., of San Diego, CA;
Lenovo Group Ltd. of Beijing, China;
Lenovo (United States) Inc. of Morrisville, NC;
Motorola Mobility LLC of Chicago, IL;
HTC Corporation of Taoyuan, Taiwan;
HTC America, Inc., of Bellevue, WA;
Blackberry Ltd. of Waterloo, Ontario, Canada; and
Blackberry Corporation of Irving, Texas.
O lista lunga, nu credeti? Dar probabil observati ca de acolo lipseste Apple. De ce? Pentru ca Apple a fost dat deja dat in judecata de Creative cu 10 ani in urma, creatorii iPod-ului fiind obligati sa plateasca 100 de milioane de dolari.
Pare a fi un brevet destul de serios, daca pana si Apple a trebuit sa plateasca. Desigur, la acea vreme Apple nu era gigantul contemporan si pare putin probabil ca avocatii acestor companii vor sta degeaba.