Business

Cotația McDonalds se învârte aproape de maximul istoric de 299 de dolari per acțiune; mai e loc de creștere?

McDonalds nu este un restaurant oarecare. Este un fast-food și așa ar trebui să fie, adică să mănânci ceva rapid atunci când ești undeva și nu ai timp pentru o experiență mai bună la un restaurant normal. Deși, tot mai des, și la restaurantele normale experiența tot de fast-food este, și din vina noastră că nu avem timp să așteptăm 30-40 de minute pentru un preparat pregătit proaspăt, și din vina restaurantelor care aleargă după rapiditate și profit (cartofii sunt din cei congelați, carnea la fel, rar mai este ceva proaspăt.

Mănânc la McDonalds sau la alt fast-food de câteva ori pe an, ba chiar am lucrat în facultate aproximativ o lună, nu am rezistat mai mult, așadar pot să zic că am informații din interior despre preparate. Nu este cu nimic mai bună sau mai rea decât alte mâncăruri congelate pe care le cumpărăm de la supermarket sau din alt restaurant, nu au mai multe sau mai puține chimicale. Dar să revenim la oile noastre, articolele sunt despre bursă și investiții.

Așadar, inspirat de experiența culinară din weekend, am zis să văd cum stă McDonalds (MCD), mai ales că despre ea nu am vorbit deloc. Urmăresc mai ales companiile mai volatile, chiar dacă sunt mai riscante, pentru că poți obține randamente bune: McDonalds este o companie cu un beta pe 5y de 0,64 foarte mic iar indicatorul beta subunitar ne arată o fluctuație mai mică pentru compania respectivă față de fluctuația pieței.

Rezultate excelente pentru McDonalds în trimestrul al doilea al anului

Joi seara, după închiderea ședinței de tranzacționare, compania a prezentat rezultatele trimestrului al doilea, venituri de 6,5 miliarde de dolari și profit net de 2,31 miliarde de dolari, ambele în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut – venituri de 5,7 miliarde și profit de 1,19 miliarde de dolari dar și peste așteptările analiștilor.

Vânzările restaurantelor deschise de cel puțin de un an de zile (same-store sales eng.) au crescut cu 11,7%, de asemenea peste estimările pieței, prețurile în creștere ale meniurilor dar și creșterea numărului de consumatori fiind motivele principale pentru această creștere. McDonalds a câștigat cotă de piață și în cazul consumatorilor cu venituri mai mari pe măsura creșterii generalizate a prețurilor din restaurante după pandemie.

După o creștere inițială de 2,5% a cotației după prezentarea rezultatelor, comentariile companiei referitoare la perspectivele finalului de an au dus prețul acțiunilor spre nivelul din ședința anterioară – CFO-ul Ian Borden a precizat în întâlnirea cu investitorii că se așteaptă la provocări mai mari pe parcurs ce costurile rămân ridicate pe măsură ce inflația este în scădere iar compania nu mai poate opera creșteri de preț ca în ultimele trei trimestre. O altă provocare provine de la traficul mai redus înregistrat din partea publicului țintă – clienții cu venituri mai mici de 45.000 de dolari anual în SUA care sunt foarte sensibili la prețurile meniurilor.

Cotația McDonalds este la all-time high, aproape de 300 de dolari per acțiune. Și pentru că vorbeam de volatilitatea scăzută, cotația a fluctuat într-un interval de doar 15% între minimul de 260 de dolari de la începutul anului și maximul de 299 de dolari. Din punct de vedere fundamental, compania are marje bune de profit – marja brută este de 57,45% iar marja netă de 33%, mai bune decât ale industriei. Poate că și de aceea este mai bine văzută decât competitorii pentru că PER-ul este de 26,84x față de 18,28x înregistrat de industrie sau Price to sales este de 8,87x comparativ cu 5,69x.

Randamentul dividendului este de 2,07% pentru un payout ratio de aproape 55%. Nu cred că va mai reuși să crească peste 300 de dolari per acțiune iar pe termen mediu, de câteva luni, cotația va merge în jos spre suportul de 230 de dolari. Mai stăm.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button