PCȘtiri ITTECH

Cortana era un risc de securitate pentru Windows 10

Cortana ar putea fi următorul mare inamic din seria Halo, dar deja era printre cele mai mare amenințări pe care le are Windows 10.

Cedric Cochin, un arhitect de securitate de la McAfeee, a descoperit o mică problemă pe care o avea Cortana până în patch-ul de securitate de ieri. Asistenta era prea scrofuloasă la datorie, permițând accesarea unor locații din sistemul de operare pe care cineva fără o parolă n-ar trebui să fie capabil să le atingă.

După cum se poate vedea mai jos în testul efectiv, Cortana, atunci când este rugată să facă ceva de pe ecranul de blocare a sistemului, tot permite utilizatorului să tasteze pentru a căuta lucruri. Problema este că acea căutare este literalmente funcția de search din Start Menu, de unde pot fi văzute fișierele de pe sistem, accesate fișierele de pe sistem, apare opțiunea de Run as Administrator și poate fi accesat până și PowerShell. Această ultimă parte este foarte gravă, fiindcă indiferent dacă sistemul este conectat la internet, PowerShell poate fi folosit pentru a schimba parola PC-ului.

Această problemă serioasă de securitate a fost reparată de Microsoft în patch-ul de zilele trecute, așa că nu va mai reprezenta un risc flagrant pentru oricine umblă cu laptop-ul prin locuri aglomerate.

Aproape că te face să te gândești la vremurile când astfel de probleme de securitate chiar necesitau ceva mai mulți pași. La urma urmei, uite cât de dificilă era efectuarea unei asemenea acțiuni în Windows 98!

[Bleeping Computer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button