Știri ITTECHTelefoane

CopperheadOS este mort

Dacă sunteți un fan al înlocuirii sistemului de operare de pe telefon cu ceva care să vă facă să vă simțiți de parcă telefonul ar fi al vostru, nu închiriat de la Google, probabil știți ce este CopperheadOS. Dacă nu, atunci vă informez că este o variantă de Android securizată, ce nu are tangență cu vreo corporație masivă perpetuu interesată de forat după date.

Cea mai mare parte din dezvoltarea sistemului de operare a fost făcută chiar de un singur om, Daniel Micay, pe cont propriu. Acesta a contribuit la înființarea unei companii cu ideea de-a transforma CopperheadOS într-un produs comercial cândva, ceva ce încă nu s-a întâmplat până acum, și nu prea se va mai întâmpla vreodată.

Practic, nu se va mai întâmpla nimic legat de CopperheadOS în vecii vecilor, fiindcă sistemul de operare este mort. Conducerea companiei, reprezentată de CEO-ul James Donaldson, dorește cu orice preț să îl dea afară pe Micay, cerând acces până și la mesajele sale private și interzicându-i să mai discute vreodată despre Copperhead. De ce? Nu știu sigur, dar nu e de parcă ar fi vreo noutate ca oamenii responsabili pentru clădirea unei tehnologii să fie dați afară de la companiile pe care le-au înființat.

Micay n-a luat acțiunile lui Donaldson prea bine, în special pentru că drepturile asupra sistemului de operare sunt la el, nu la companie, iar modurile prin care se încearcă îndepărtarea sa sunt destul de agresive și oarecum dubioase.

Așa că în plecarea sa de la companie s-a asigurat ca sistemul de operare nu poate fi compromis. A șters cheile criptografice necesare pentru a efectua update-uri pentru CopperheadOS, ceea ce înseamnă că acest sistem de operare nu va mai putea fi actualizat vreodată. Micay nu recomandă să mai fie folosit de acum înainte, din moment ce nu va mai avea parte de nici un fel de update, fie de funcționalitate, fie de securitate.

Singurul mod prin care CopperheadOS mai poate supraviețui va fi ca proiectul să fie recompilat într-o altă formă, posibil sub un alt nume, și să devină o altă distribuție.

Povestea este destul de îmbârligată, la fel cum se întâmplă adesea cu certurile de acest gen. Dacă sunteți interesați, puteți arunca o privire pe postarea de pe Reddit din link-ul de mai jos.

[Reddit]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button