ReviewsTECHTelefoane

Copiii si tehnologia…in exces?

La fel ca la aparitia jocurilor pe calculator, a playerelor muzicale portabile sau a canalelor TV de desene animate, tabletele si smartphone-urile nu puteau scapa de ochiul critic al ONG-urilor preocupate de dezvoltarea fizica si mentala sanatoasa a copiilor, de studii facute de psihologi, precum si de pareri de toate felurile, emise de parinti mai ocupati sau mai comozi, care au realizat de cat de mult timp si interes din partea propriilor copii se bucura dispozitivele lor mobile cu ecran tactil…si viu colorat 😉

Conform studiilor recente, in anul care tocmai s-a incheiat, consumul de media de pe terminale mobile de catre copiii de pana in 8 ani a crescut vertiginos fata de anul 2011. Insa cea mai mare rata de crestere in acest interval au avut-o tabletele ca si dispozitiv mobil folosit de copii. In mod oarecum natural, asupra tabletelor s-au emis opinii ce au starnit controverse in ce priveste utilitatea sau dimpotriva riscurile pe care le aduce dupa sine folosirea unei tablete in copilaria frageda.

Cu siguranta studiile intense de marketing si dezvoltare de produs ce au ca scop sa faca telefoanele inteligente si tabletele cat mai intuitive cu putinta, cu forme, culori si dimensiuni cat mai familiare in mod natural corpului si mai creierului uman, au avut succes in mare masura, insa ceva ce produce unui adult atractie instinctiva, asupra unui copil poate exercita un magnetism nebanuit. Iar asta avem cu totii pornirea de a considera ca este un lucru negativ.

Este insa o premiera istorica aparitia unor produse atat de iubite de copii si care sa aiba totodata un impact pozitiv atat de puternic asupra invatarii, atentiei, memoriei si dezvoltarii sociale. Aceste efecte asupra dezvoltarii unui copil nu au putut fi dovedite in cazul privitului la televizor de pilda, de aceea ar fi gresit sa incadram tableta la categoria “ecrane cu care un copil interactioneaza”.

Pe langa potentialul educational al aplicatiilor pentru copii, care este adesea mai mare decat cel al jucariilor clasice, aplicatiile pot oferi informatii foarte valoroase sub forma de feedback al activitatii copilului, capacitate de concentrare, rapiditatea cu care face asocieri, s.a.m.d.

In cazul copiilor cu varste foarte fragede, beneficiul poate fi inclusiv acela de a putea evolua mental controland un intreg univers inca dinainte de a avea capacitatea motorie sa gestioneze elementele mediului lui inconjurator.

Interzicerea accesului unui copil la tableta ridica riscul ca o parte din abilitatile ulterioare de a interactiona cu tehnologia sa ii lipseasca, spre deosebire de majoritatea colegilor lui de generatie. Si desi in teorie discutam de abilitati ce se pot cultiva mai tarziu, totusi nu e posibil acelasi nivel de identificare. Tableta nu va mai reprezenta o parte din ei, din ceea ce sunt. Si totusi, riscurile la care iti expui copilul lasandu-l sa se distreze cu o aplicatie de “mobile” pot trece dincolo de simplul fapt ca “ii strica ochii” sau ca il instraineaza de mediul real din jurul lui.

Asa cum era probabil usor de intuit, si in discutia despre copii si device-uri touch, exista probleme mai delicate care adesea trec neobservate in discutiile parintilor ocupati, articolele publicate si chiar in studiile psihologilor.

Orice aplicatie reprezinta si o unealta de marketing pentru dezvoltator sau terti, insa cu atat mai mult una gratuita este cel mai adesea si o platforma de plasare de publicitate. Iar publicitatea adresata copiilor este probabil una din cele mai spinoase problematici de etica in media abordate in ultimii ani.

Totul tine la sfarsitul zilei, de alegeri facute inteligent, de care responsabili sunt in mod clar parintii, considerand lipsa unui set de valori bine solidificat in mentalul copiilor, mai ales al celor prescolari.

Tragand linie si adunand, cateva lucruri ar trebui tinute minte din punctul nostru de vedere: familia este primul grup social la care copii isi doresc sa adere, iar un dispozitiv care ii fascineaza non-stop pe ambii parinti va fi sigur perceput si de copil ca fiind cool. In acest context, daca dorim sa nu ne lasam copilul nesupravegheat in fata unei tablete, dar ne dorim si sa ii oferim distractia si plusul de antrenament mental adus de un astfel de dispozitiv, ne-ar ramane doar sa gasim aplicatii multi-player si sa ne distram impreuna, gasind astfel o etern-laudata “cale de mijloc”. Daaaar, pana una alta, device-urile inteligente nu au viata, si nota de subsol pe care ar trebui sa o gasim scrisa pe cutia tabletelor de copii, este ca ele nu sunt nici pe departe un substitut al atentiei si afectiunii.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button