MORE

Conform unui leak, RX 480 de 8 GB este mai puternic decat GTX 980

Dupa anuntul companiei AMD cu privinta la noile placi video mid-level RX 480 in versiunea de 4 GB, ce urmeaza sa fie vanduta la un pret modic de 200 de dolari, foarte multa lume se pare ca a luat aminte la raportul pret-calitate. Unde mai adaugam si faptul ca AMD a afirmat faptul ca RX 480 este o placa VR Ready, iar asta ii confera un statut aparte.

Cu toate astea, AMD are prostul obicei, intre ghilimele de rigoare evident, sa infiga cat RAM pot pe placile lor video, pana si seria R9 200 avand variante de 2, 4 si respectiv 8GB. 

Ei bine, despre varianta lui RX 480 de 8 GB de RAM nu s-a auzit nimic de la AMD, asta pana cand un tanar  a postat o serie de benchmark-uri pe Youtube, acestea fiind aparent de la un RX 480 de 8 GB. Iar rezultatul final este … ei bine este surprinzator.

Daca este sa analizam in detaliu, RX 480, cel putin varianta de 8 GB de RAM este mult mai puternica decat un GTX 980 in 3DMark FireStrike Ultra, benchmark-ul ce foloseste rezolutie 4K. Ce este interesant este comparatia cu GTX 1080 – astfel, performanta grafica oferita de GTX 1080 Founder’s Edition in testele noastre este de circa 46% mai mare decat al acestei placi – dar este vorba de o placa de aproximativ trei ori mai scumpa!

Daca este sa estimam trend-ul preturilor AMD, cu varianta de 4 GB de RAM asteptata in jurul pretului de 1000 de lei, ne asteptam ca pentru varianta de 8GB pretul la noi in tara sa fie in jurul sumei de 1300-1400 lei maxim, cu toate ca integratori precum Sapphire ar putea sa introduca pe piata o astfel de placa la un pret mult mai competitiv de atat.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Back to top button