TECH

Conform autorităților din Olanda, Windows 10 încalcă legea

Lipsa informațiilor precise despre ce face Microsoft cu informațiile pe care le colectază Windows 10 împiedică utilizatorii de a-și da consimțământul în cunoștință de cauză,
anunță Autoritatea Olandeză pentru Protecția Datelor (DPA – Data Protection Authority). Drept urmare, organizația anunță că sistemul de operare încalcă legea.

Pentru a respecta legea, DPA spune că Microsoft trebuie să primească consimțământul utilizatorilor: asta înseamnă că firma trebuie să fie mai explicită în legătură cu datele pe care le colectează și cum sunt acestea procesate. DPA s-a mai plâns că Windows 10 Creators Update nu respectă mereu setările alese referitoarele la colectarea datelor. În Creators Update, Microsoft a introdus o nouă formulare mai clară despre colectarea de date, deși acest limbaj nu era suficient de explicit referitor la ce era colectat și de ce – și forța pe toată lumea să își reafirme alegerile legate de confidențialitate într-o nouă pagină de setări. În unele situații totuși, acea pagină revenea la setările standard ale Windows-ului, în loc să păstreze setările alese în ecranul anterior.

În Creators Update, Microsoft a enumerat în mod explicit toate datele colectate în setările de bază de telemetrie. Totuși compania nu a procedat la fel și pentru opțiunea completă, iar aceasta este cea care rămâne varianta implicită.

Setările de confidențialitate ale lui Windows 10 continuă să fie o lucrare în curs de desășurare pentru Microsoft. Fall Creators Update, care urmează să se lanseze mâine (sau azi, funcție de când citiți știrea) pe 17 octombrie, efectuează și mai multe schimbări la modul în care sistemul de operare și aplicațiile colectează informațiile și aprobarea necesară pentru a face acest lucru. Microsoft declară că va lucra împreună cu DPA pentru a se asigura că Windows 10 se supune legii. Totuși, în răspunsul detaliat pe care Microsoft l-a oferit celor de la DPA, Microsoft nu este de acord cu o serie de obiecții din partea DPA. Mai precis, compania susține că dezvăluirea lor legată de setarea telemetriei complete – atât în ​​ceea ce privește colectarea, cât și de ce – este suficientă și că utilizatorii sunt capabili să ia decizii în cunoștință de cauză.

Plângerea DPA nu solicită celor de la Microsoft să ofere posibilitatea dezactivării complete a colectării datelor, preferând să se concentreze pe conștientizarea utilizatorilor de Windows 10 despre ce face sistemul de operare și Microsoft cu datele extrase. DPA a spus că Microsoft intenționează să pună capăt tuturor fărădelegilor, dar dacă compania nu va face acest lucru, riscă să primească sancțiuni.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button