Tech&IT

AMD reușește să alimenteze cel mai rapid supercomputer aflat în Top500

AMD a atins o etapă importantă – procesoarele EPYC și acceleratoarele AMD Instinct alimentează primul supercomputer care a depășit vreodată bariera exascale. Sistemul Frontier al Oak Ridge National Laboratory s-a clasat pe locul 1 atât în Top500, cât și în Green500, cu o performanță de 1,102 exaflops și o eficiență energetică de 62,68 gigaflops/watt.  Acest lucru face din Frontier atât cel mai rapid supercomputer din lume, cât și cel mai eficient din punct de vedere energetic. Este, de asemenea, nr. 1 pe lista HPL-AI, cu 6,86 exaflops de performanță HPL-AI.

În alte sisteme echipate cu AMD EPYC șiInstinct MI200, supercomputerul LUMI al CSC s-a clasat pe locul trei atât pe lista Top500, cât și pe lista Green500, cu 152 petaflops de performanță și o eficiență energetică de 51,63 gigaflops/watt. Sistemul Adastra de la GENCI-CINES se află pe locul 10 pe lista Top500 și pe locul 4 pe lista Green500. Aceste sisteme continuă să evidențieze capacitățile de performanță și eficiență ale acceleratoarelor AMD Instinct la nivel de nod, cabinet și sistem.

Iată care sunt cele mai importante realizări:

  • AMD alimentează două dintre cele mai rapide trei supercomputere din lume – Frontier și LUMI.
  • Există 94 de sisteme AMD pe listă, ceea ce reprezintă o creștere de 95% de la an la an.
  • Mai mult de jumătate din cele 38 de sisteme noi din Top500 sunt alimentate de AMD.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button