Tech&IT

Companiile care le cer angajaților să își deschidă webcam-ul încalcă drepturile omului

Curtea Supremă din Olanda a decis că firmele care obligă angajații să își deschidă camerele web în meeting-urile de pe Zoom sau Teams încalcă drepturile omului. Exact asta a făcut o companie din Florida, Statele Unite, unui agent de vânzări din Țările de Jos, iar când angajatul a refuzat, firma l-a dat afară pe motiv de insubordonare.

Și așa a început totul. Agentul de vânzări a dat firma americană în judecată, iar magistrații au hotărât că instrucțiunile de a ține camera pornită opt sau nouă ore pe zi sunt în conflict direct cu respectul pentru intimitatea angajaților. În verdictul anunțat la finalul procesului, judecătorii sugerează inclusiv că cererea de supraveghere a angajatului încalcă în toată regula drepturile omului.

În final, compania a fost obligată să îi plătească angajatului costurile de judecată, salarii din lunile anterioare și zilele de concediu neutilizate. Pe deasupra, firma a fost amendată cu 50.000 de dolari pentru violarea dreptului la intimitate. Presa internațională scrie că o astfel de politică ar putea funcționa în unele zone din Statele Unite, dar majoritatea țărilor europene sunt mai puțin tolerante la abuzurile de genul acesta asupra personalului.

Un studiu arată că în jur de 60% dintre companiile care le permit angajaților să lucreze de acasă monitorizează activitatea oamenilor în timpul programului de muncă, iar din cei urmăriți, 53% fac activități care nu sunt legate de muncă timp de trei ore sau mai mult pe zi. O statistică și mai alarmantă este aceea că, după instalarea programelor de monitorizare pe laptopurile sau calculatoarele angajaților, aproape 90% dintre salariați au fost dați afara. Totuși, același studiu arată că puțin peste 80% din firmele care au implementat astfel de sisteme au observat o creștere în productivitatea oamenilor.

Decizia luată de judecătorii din Olanda reprezintă un pas înainte când vine vorba de intimitatea personalului care lucrează la o companie. Un astfel de precedent nu poate decât să facă firmele să se gândească de două ori înainte să urmărească un angajat în timpul programului de muncă.

Contributors

Pe lângă echipa noastră uzuală de tocilari, colaborăm punctual cu diverși redactori și freelanceri la fel de pasionați ca și noi în ceea ce privește jocurile, gadget-urile și tehnologia, în general. Materialele scrise de aceștia sunt marcate cu denumirea Contributors și sunt evaluate cu atenție, pentru a ne asigura că vă oferim informații corecte și conținut de calitate, la standardele Zonei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button