TECH

Companii majore de tehnologie din Statele Unite fac apel la Curtea Supremă să protejeze intimitatea traficului de date

În Statele Unite ale Americii al 4lea Amendament al Constituției interzice perchezițiile și confiscările neîntemeiate. Pentru orice act guvernamental de acest gen este necesar un mandat, emis în baza unor dovezi sau mărturii, în care trebuie să fie descris cu exactitate obiectul și locația perchezițiilor și ale confiscărilor ce vor avea loc, fie că e vorba de obiecte sau persoane.

De ce este asta important pentru domeniul tehnic? Într-un efort comun a mai multor giganți din IT (printre care se numără Apple, Facebook și Google), a fost înaintată o petiție în care este solicitat Curții Supreme a Statelor Unite ca datele obținute din traficul de date al telefonului să nu mai fie la fel de facil de obținut. În acest document companiile de IT argumentează că reprezentați legii ar trebui să solicite obținerea unui mandat înainte de a accesa date despre locația abonaților unui serviciu de telefonie mobilă.

Petiția lungă de 44 pagini, semnată printre alții de Google, Apple, Verizon și Facebook, precizează că sunt necesare măsuri sporite de protecție, pe măsură ce companiile colectează din ce în ce mai multe informații prin intermediul tehnologiilor digitale.

Faptul că utilizatorii se bazează pe companiile de tehnologie să le proceseze datele în scopuri limitate, nu înseamnă că aceștia se așteaptă ca informațiile lor private să fie monitorizate de guvern fără un mandat.

Informații despre locația telefonului au devenit extrem de importante pentru investigații în ultimii ani, deoarece pot repera cu precizie locația suspectului folosind tehnica de triungulare a semnalului între turnurile de semnal. Companiile de telefonie mobilă primesc constant solicitări din partea poliției și a altor agenții guvernamentale legate de investigații în curs.

Totul a pornit de la cererea de apel emisă Timothy Carpenter, care a fost condamnat în 2011 pentru o serie de mai multe jafuri armate din Ohio și Michigan în baza locațiilor anterioare extrase din telefon. Oamenii legii au fost nevoiți să sape prin informații oferite de MetroPCS și Sprint pe durata a 127 zile. Din aceste informații au fost extrase aproximativ 12.898 locații diferite ale lui Carpenter din timpul jafurilor.

Apple și celelalte companii nu contestă reprezentanților legii accesul la informațiile despre localizare obținute din telefonul mobil, ci doar solicită ca pentru obținerea acestora să fie obținut un mandat.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button