Compania Alphabet dorește să transmită internet prin raze laser
Laboratoarele firmei Alphabet au pregătit încă o schemă de conectivitate la Internet, potrivit unui raport al Reuters. Eforturile anterioare au implicat baloane de Internet plutitoare și o mulțime de cabluri cu fibră optică; cel despre care vorbim însă astăzi este un sistem de livrare prin Internet care trimite date prin fascicule laser! Acesta nu este un sistem experimental, cum ar fi Project Loon. Guvernul de stat Andhra Pradesh din India a semnat un acord cu Alphabet pentru a aduce tehnologia la milioane de oameni începând cu anul viitor.
Tehnologia se numește „comunicare optică spațială liberă” și funcționează exact așa cum zice și denumirea: vă îndreptați două fascicole luminoase una spre alta și comunicați prin clipire. „Spațiu liber” înseamnă că nu utilizați deloc un cablu și pur și simplu comunicați prin aer peste linia de vedere. De obicei, acest lucru se face cu lasere, deși pentru distanțe mai scurte este posibil să se utilizeze LED-uri.
Implementarea soluției propuse de Alphabet în India va implica montarea a 2.000 de cutii instalate până la 20 de kilometri distanță între ele pe stâlpi și acoperișuri, potrivit raportului. Sistemul optic este de așteptat să atingă 20 Gbit / s de la cutie la cutie și ar servi drept backbone, înlocuind tehnologii mai scumpe, cum ar fi fibra optică. Conexiunea finală către utilizatori se va întâmpla prin Wi-Fi sau celular.
Comunicarea optică în spațiu liber nu este o tehnologie nouă. Sistemele existente pot folosi densități ale energiei laser fără niciun pericol pentru ochi și pot atinge aproximativ 10 Gbit / s. Dacă sunteți curioși și vă întrebați cum poate funcționa un sistem laser bazat pe linii de vedere când plouă, răspunsul este „nu poate.” Tulburările atmosferice cum ar fi ploaia, zăpada, ceața, praful și căldura pot interfera toate cu fasciculul luminii, și au fost principalul factor limitativ în această metodă de comunicare. Raportul spune că Alphabet „pilotează o nouă abordare” a provocărilor legate de comunicarea optică, dar nu a intrat în niciun detaliu mai mult decât atât.