MOREȘtiri IT

Comisia Europeană vrea mai mult conținut european pe Netflix și Amazon

Dacă vă uitați prin jur și clipiți de trei ori, probabil veți sesiza cum cea mai mare parte din divertismentul consumat la noi în țară, și în Europa în general, are alte origini decât în Europa, ducând la o diluare severă a culturii locale.

Comisia Europeană discută în acest moment posibilitatea de-a pune la punct legislație pentru a impune o cotă minimă de conținut local disponibil pe serviciile de streaming video Netflix și Amazon Prime Video. Această cotă ar urma să fie de 30%, un procent de care Netflix este oricum aproape, dar ar urma să poată fi până la 40%, incluzând sub-cote pentru conținut produs în fiecare națiune a Uniunii Europene. Acest conținut ar trebui apoi plasat într-un loc clar vizibil în cardul serviciului, nu îndesat pe undeva printr-un colț întunecat. Merită menționat că există deja astfel de cote în țări precum Canada.

Desigur, acest conținut nu va fi produs/publicat gratuit, se așteaptă ca Netflix/Amazon să cotizeze la dezvoltarea conținutului cu pricina, lucru ce ar putea duce la creșterea taxei pentru serviciile de streaming cu pricina. Nu cu mult, fiind deja țări în Europa unde se practică taxa mai mare.

Votul care va decide implementarea acestei legi va avea loc în luna decembrie, iar înaintea sa vor fi publicate informații clare despre ce procent din conținutul cu pricina este de producție Europeană. Dacă va fi adoptată această lege, rămâne de văzut dacă platformele de streaming video chiar vor oferi mai mult conținut local, sau vor scădea pur și simplu conținutul importat din alte regiuni. Având în vedere că una din aceste opțiuni este mai ieftină, n-ar fi improbabil să apeleze la cea mai simplă.

Comisia mai consideră și posibilitatea de-a obliga platformele video să ofere o cotă mai mare din câștig creatorilor de conținut. Nu doar cele precum Netflix și Amazon, ci și Youtube.

[Hexus]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button