Comerciantii din China fura idei de pe Kickstarter si le lanseaza mult mai repede
Stikbox-ul a fost un proiect destul de mediatizat, asta in mare parte datorita simplitudinii si felului prin care s-a raspandit la public, in functie de tabara in care te aflai, erai fie pro, fie contra unui asemenea dispozitiv.
Tanarul Israelian care a pornit proiectul pe Kickstarter a aflat ca sunt si alte cateva mici impedimente pe care un intreprinzator si creator le poate intampina intr-o piata libera, ca de exemplul pirateria si spionajul industrial. Doua lucuri care in China nu sunt nici macar definite in lege.
Practic o companie chineza i-a copiat intreg conceptul, bucata cu bucata si l-a pus la vanzare in timp record. Stikbox a fost astfel inventat de catre Yekutiel Sherman si copiat si produs intr-un timp foarte scurt de o fabrica chineza. Asta la ceva timp dupa ce Sherman a realizat prototipul, a reusit sa stranga niste fonduri, a dezvoltat o intreaga campanie de marketing si a pus intreg proiectul pe Kickstarter.
Din pacate, toate eforturile sale au fost in zadar, o saptamana dupa ce produsul a ajuns pe Kickstarter, aparand clone pe site-uri precum AliExpress la preturi mult mai mici. Evident ca tanarul a fost socat sa realizeze ca intreaga sa munca a fost copiata si vanduta la un pret de 8 dolari, comparativ cu cei 47.41 pe care ii percepea el pentru carcasa.
Dupa ce mai multi sustinatori ai campaniei de Kickstarter au remarcat copiile pe AliExpress, au inceput problemele, Sherman abia reusind sa isi atinga telul initial de 40.000 de dolari, depasind-ul cu 3000.
Nu este prima data cand se intampla asta, dar este primul caz, mediatizat, al unui produs promovat cu ajutorul Kickstarter si „adaptat” de o companie chineza. Asta pune sub semnul intrebari multe astfel de proiecte, care pot aparea in China la preturi mult mai mici, fara ca un producator sa poata faca ceva. Sigur, Guvernul Federal si Uniunea Europeana poate interzice importul unui astfel de obiect, dar necesita un efort logistic destul de mare, asta ca sa nu mai discutam de posibilii troli ai patentelor.
Reversul medaliei este mult mai dureros totusi pentru producatori. Acestia sunt obligati sa investeasca in dezvoltare, vizibilitate, cercetare si sa respecte norme de siguranta. Clientul nu este supus acestor rigori, iar acesta poate sa comande, intr-o piata libera, de unde pofteste. Sunt cazuri in care o copie oferea o calitate net superioara originalului… Beats by Dre de exemplu.
In tari din Estul Europei, unde nivelul de trai nu este atat de ridicat, legile nu atat de bine definitie si cetateanul carne de tun, 8 dolari contra 47 poate face o diferenta enorma. Iar aici intervine intrebarea rationala:
„Merita sa cumperi o copie de la chinezi?”
cand dau niste chinezi cu „foame de bani” de kickstarter
la fel cum si chinezii fura, si voi furati idei de la protv, aparent :))
Multi și prosti
asa cum si „zona” a imprumutat ideea de articol de la „i likeit”
Nu pot fi toti Blonde si Destepte 🙂
Sa faci ceva și altcineva sa profite de el. Asta e sa fii barosan
Bravo! Kickstarter e o măgărie și așa. O merita. Viva la China!
Sunt mai multe documentare pe YouTube despre asta… Si despre fabricile din China în general. În China e foarte simplu,nu contează cine are ideea… contează cine o pune în practică.
Asta cu propietatea intelectuală e o prostie…
chinezii au scos acel produs la un pret corect. ala a cerut prea mult ptr. o chestie mult prea simpla.
si tot asa cum i like it a imprumutat ideea de material de aici http://nextshark.com/yekutiel-sherman-kickstarter-chinese-factory/. Ah, stai de fapt noi am imprumutat-o direct de aici 🙂 Din fericire, in privinta materialelor originale sau testelor cu siguranta vei gasi zdrobitor mai multe aici.
De fapt si unii si altii am „furat-o” de aici http://nextshark.com/yekutiel-sherman-kickstarter-chinese-factory/. Doar ca noi nu avem nicio problema in a ne „deconspira” sursa 🙂