PCȘtiri ITTECH

Codul sursă pentru MS-DOS este disponibil pe GitHub

Cu 37 de ani în urmă, Microsoft a dezvăluit lumii sistemul de operare MS-DOS. Nu voi intra în detalii despre cât de mult semăna cu CP/M și de ce, pentru că povestea este cam deprimantă.

Important este că în acest moment orice persoană curioasă să vadă cum exact a fost creat clasicul sistem de operare poate vedea codul său sursă. Bine, nu al variantei 1.0, ci pentru variantele 1.25 și 2.0, printări ale codului sursă pentru aceste ediții fiind descoperite în urmă cu patru ani, și donate atunci unui muzeu.

Acum, cei care vor să se uite pe o variantă digitală, ușor de modificat (dacă știți ceva Assembly), chiar compilabilă, pot să găsească tocmai asta pe GitHub. Cel care a încărcat fișierele acolo, Richard Turner, care se ocupă cu menținerea linei de comandă la Microsoft, recomandă celor curioși să nu sugereze modificări, nu e de parcă ar urma să fie lansată prea curând vreo variantă nouă de MS-DOS.

Codul sursă se află acolo în mare parte doar pentru ca oamenii să poată vedea cum arăta pe vremuri un sistem de operare. Unul făcut în era în care puteai îngrămădi tot ce îi trebuia unui PC să funcționeze în mai puțină memorie decât ocupă în acest moment pagina web pe care o vedeți.

[The Register]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button