MORE

Co-fondatorul Uber vrea să revoluționeze piața imobiliară

Garret Camp, unul dintre fondatorii Uber, a dezvăluit în decursul zilei de ieri un nou proiect, sub umbrela Expa Studios, al cărei companii este Director Executiv.

Expa atacă piața cu proiectul Haus, un produs ce caută să digitalizeze și să organizeze ofertele din partea cumpărătorilor astfel încât toate părțile implicate (cumpărător, vânzători și agenți ai acestora) să beneficieze de mai multă transparență și viteză de acțiune în desfășurarea tranzacțiilor.

Până în prezent, startup-urile din piața imobiliară au fost mai degrabă preocupate cu descoperirea proprietăților, dar propunerea și acceptarea de oferte oficiale a fost lăsată de izbeliște.

Haus digitalizează întreaga experiență, permițând vânzătorilor să își adauge oferta pe platformă, unde cumpărătorii și agenții pot publica ofertele lor, le pot revizui și pot vedea o versiune anonimizată restului de oferte făcute pe proprietatea respectivă.

Haus offers

Această abordare reprezintă o schimbare majoră față de procedura actual folosită în industrie, unde brokerii imobiliari folosesc fax, e-mail sau dialogul 1-la-1 pentru a transmite ofertele din partea agenților cumpărătorilor către vânzători (sau agenții acestora).

În astfel de situații se ajunge la situații destul de ridicole, cu multipli intermediari și o creștere pe măsură a costurilor implicate.

Haus caută să integreze și caracteristicile de înaltă complexitate ale tranzacțiilor, precum securitatea financiară a cumpărătorilor, termenii suplimentari ai ofertei, avansul, și altele.

Haus

Bineînțeles, proiectul vine și cu puncte minus, sau situații care nu sunt pe placul tuturor.

Deși Haus ajută vânzătorii în măsurarea cererii asupra proprietății lor, există și potențialul respingerii cumpărătorilor ce nu doresc să intre într-un război de licitare în ceea ce este deja o achiziție scumpă.

În plus, există posibil ca un vânzător care ar fi primit o ofertă finală mult mai mare de la un cumpărător, să se trezească cu o ofertă abia un pic peste cea de pe locul doi.

Din acest punct de vedere, Haus ar ajunge să servească ca un egalizator al valorii de piață, eliminând o mare parte din volatilitate.

În această privință, managerul general al Haus, Sarah Ham, a declarat:

Credem că transparența va da naștere unei piețe mai eficiente și că numărul de oferte și prețul va fi în final dependent de cerere. Războaiele de licitație sunt comune, aproape acceptate, parte a procesului de tranzacții imobiliare de astăzi. Dar cu abordarea noastră, cumpărătorii știu pe ce poziție se află. Știu ce este nevoie să ofere pentru a-și face poziția competitivă, dar nici nu vor negocia în defavoarea propriilor interese.

Printre aspectele posibil controversate, este grija că acest sistem va înlocui prezența agenților pe piață în totalitate, deși Camp vede acest serviciu ca fiind mai degrabă complementar, oferind eficiență într-un proces în care o mare parte (cea a compilării ofertelor) poate fi extrem de greoi și mare consumator de timp.

În plus majoritatea cumpărătorilor vor continua să necesite expertiza unui broker în ce privește eforturile de a pune pe piață un imobil, găsirea unei case, înțelegerea valorii reale ale unei proprietăți, și bineînțeles, procesele birocratice.

 

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button