
Co-fondatorul WhatsApp Jan Koum a anunțat recent că va părăsi compania. În timp ce Koum nu dezvoltă prea mult subiectul despre motivul plecării sale, un raport de pe The Washington Post arată că decizia provine de la dezacorduri tot mai mari cu compania mamă a firmei WhatsApp, Facebook.
La scurt timp după articolul de pe The Washington Post, Koum a confirmat plecarea lui de la Facebook, scriind că timpul său liber obținut astfel îi va permite să-și petreacă timpul făcând alte lucruri, cum ar fi „colecționarea de modele rare de Porsche cu răcire pe aer„.
În ceea ce privește discrepanța dintre Facebook și WhatsApp, The Washington Post afirmă că Facebook a insistat să folosească datele personale ale utilizatorilor WhatsApp și să slăbească criptarea aplicației:
CEO-ul miliardar al lui WhatsApp, Jan Koum, intenționează să părăsească compania după ce s-a confruntat cu compania mamă Facebook în privința strategiei serviciului popular de mesagerie și a încercărilor Facebook de a utiliza datele personale și de a-i slăbi criptarea, conform oamenilor familiarizați cu discuțiile interne.
Știrea continuă să spună că Facebook a forțat compania WhatsApp să-i acorde acces la numerele de telefon ale utilizatorilor săi, precum și la detalii despre dispozitiv și sistemul de operare. Se spune că WhatsApp a fost de acord cu partajarea unor informații, dar a refuzat să creeze un „profil de utilizator care să fie unificat pe multiplele platforme Facebook„.
În cele din urmă, Koum a ajuns să fie descurajat de diferențele de abordare, au spus oamenii. Alți angajați ai companiei WhatsApp sunt demoralizați și intenționează să plece în noiembrie, la patru ani și o lună după achiziția de către Facebook, când li se va permite să-și exercite toate drepturile.
WhatsApp a fost fondată de Brian Acton și Koum, care au vândut compania celor de la Facebook în 2014 pentru 19 miliarde de dolari. Acton a părăsit compania anul trecut și de atunci a devenit un adversar deschis față de manipularea de către Facebook a datelor utilizatorilor. El a fost unul dintre cei mulți care s-au alăturat mișcării #DeleteFacebook la începutul acestui an.
Facebook nu a comentat încă plecarea lui Koum, în afară de acest tweet:
Thank you @jankoum. https://t.co/QufL50t4Kl pic.twitter.com/9JVynecZ0H
— Facebook (@facebook) April 30, 2018