TECHPCRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

CNA va căpăta putere asupra platformelor audio-video on-line

Platformele mari nu par a fi afectate

Săptămâna trecută, într-un articol publicat de Profit.ro, a ieșit la iveală o schimbare destul de importantă pentru legislația României în ceea ce privește platformele de conținut video on-line. Acestea urmează să fie supravegheate de CNA, instituția urmând să aibă și puterea de a ordona eliminarea conținutului ce încalcă legile în vigoare în ceea ce privește conținutul audio-vizual pe care îl prezintă.

Obiectivul legislației ar fi eliminarea diferențelor de pe piață în ceea ce privește cadrul legal dintre conținutul ce poate fi vizionat la televizor, sau ascultat la radio, și cel ce poate fi vizionat sau ascultat pe internet. Toate ar urma să fie tratate în același fel de către CNA, însemnând că orice conținut încalcă legile audio-vizuale din România va suporta consecințele de rigoare și în mediul on-line.

O întrebare foarte bună este dacă asta va însemna că CNA poate să sancționeze sau să limiteze conținutul ce își va face apariția pe platforme precum Youtube sau Facebook. Răspunsul pare să fie „nu direct”. Această legislație este o implementare locală a directivei europene 1808/2018, ce precizează că jurisdicția va fi cea a statului în care se află cea mai mare parte a forței de muncă a platformei, unde se află sediul în cazul în care forța de muncă este distribuită, sau unde și-a început activitatea în Europa, în cazul în care primele două criterii nu se aplică. În cazul Youtube-ului, asta ar însemna Irlanda, din moment ce Google își are acolo sediul. Așa că, dacă nu am înțeles greșit legislația europeană, CNA va trebui să apeleze la autoritățile din alte țări.

Dar când vine vorba de platforme locale, acestea vor trebui să aibă mai mare grijă de acum înainte să nu permită conținut ce exploatează minori, încurajează acte de violență, și toate cele. În general normele după care se ghidează și televiziunile, ce oricum erau urmate deja de majoritatea platformelor mari… în general… de obicei. Bine, tot e o tendință înfiorătoare în ultima vreme de a reînscena mineriada în on-line, gloata cășunând peste cei care nu adera la cea mai recentă senzație „descoperită” de „patrioți adevărați”, despre cum pământul e plat, vaccinul este unealta diavolului, 5G provoacă viruși sau că toată corupția din politică, biserică, administrație și instituții de la nivel local este provocată de o orchestrare mondială ocultă în față căreia nu poate rezista nimeni, așa că ce rost are să combatem corupția în primul rând.

Legislația mai pomenește și lucruri precum „un stat membru nu poate limita accesul la conținut dintr-un alt stat”, ceea ce ne dă speranța că poate, poate într-o zi nu vom mai întâlni mesaje de tipul „Video not available in your country”.

Este această legislație un lucru rău? Un lucru bun? Nu știu să vă spun. Pot doar să vă amintesc de faptul că anul viitor urmează lucruri cu adevărat rău, dacă România va decide să implementeze filtre de internet în cadrul celei mai mari degringolade legislative, cu potențialul clar de a schilodi internetul, ce nu ar fi existat dacă 5 oameni din vreo șapte sute ar fi votat DA când trebuia.

Proiectul pentru modificarea legii nr. 504/2002, ce va introduce noile reglementări, urmează treacă printr-o fază de dezbatere publică înainte de a fi implementată.

[Profit.ro]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button