Știri ITTECH

Cloudflare lansează un serviciu nou de DNS pentru un Internet mai rapid și mai sigur

Cloudflare este cel mai nou furnizor care oferă consumatorilor un serviciu de DNS gratuit cu scopul de a ajuta la accelerarea și securizarea traficului pe internet.

Pe 1 aprilie (nu, nu este o păcăleală, am verificat!), Cloudflare a anunțat debutul DNS-ului 1.1.1.1, în parteneriat cu laboratoarele APNIC (Asia Pacific Network Information Centre). Cu serviciul 1.1.1.1, Cloudflare furnizează un serviciu public de DNS care este activat de rețeaua globală Cloudflare, alimentată de un set de 149 de centre de date din întreaga lume.

Matthew Prince, director general la Cloudflare, a scris într-o postare pe blog:

Nesiguranța infrastructurii DNS a fost considerată de echipa de la Cloudflare, ca o eroare în centrul internetului, așa că ne-am propus să facem ceva pentru repararea ei. Dat fiind că administrăm una dintre cele mai mari și mai interconectate rețele globale, și că avem foarte multă experiență în domeniul DNS, suntem bine poziționați pentru a lansa un serviciu DNS pentru consumatori.

Un resolver DNS ajută la „rezolvarea” sau conectarea adreselor IP la nume de domenii. Majoritatea utilizatorilor obțin rezoluția DNS de la furnizorul de servicii internet (ISP), ca parte a serviciilor de conectivitate standard. Provocarea este că, nu toate ISP-urile sunt rapide, iar puține sunt distribuite global. O altă provocare cu rezoluția obișnuită a DNS este că interogările trimise de utilizatorii finali către un resolver DNS pot fi monitorizate de ISP și de alții, ceea ce reprezintă un risc de confidențialitate.

Prince a mai scris:

DNS este, în mod inerent, necriptat, astfel încât datele pot fi puse la dispoziția oricui monitorizează conexiunea la rețea.

Cu serviciul 1.1.1.1, Cloudflare integrează suportul pentru două îmbunătățiri de securitate la rezoluția standard DNS. Cele două protocoale sunt DNS over TLS (Transport Layer Security) și DNS over HTTPS, care transmit ambele interogări DNS printr-o legătură de date criptată.

Olafur Gudmundsson a scris într-o postare pe blog:

Resolverul DNS 1.1.1.1 sprijină, de asemenea, interogările TLS compatibile cu confidențialitatea pe portul 853 (DNS over TLS), astfel încât să putem ascunde interogările de rețelele de snooping. În plus, oferind protocolul experimental DoH (DNS over HTTPS), îmbunătățim pentru utilizatorii finali, atât confidențialitatea, cât și o serie de funcționalități de viteză, deoarece browserele și alte aplicații pot acum să combine traficul DNS și HTTPS într-o singură conexiune.

Cloudflare nu este primul furnizor care oferă un serviciu public DNS disponibil gratuit. Google are un serviciu public DNS, iar Cisco asigură accelerarea și securitatea DNS prin intermediul serviciilor OpenDNS și Umbrella. În noiembrie 2017, IBM a ajutat la lansarea serviciului public DNS Quad9 (9.9.9.9) care, de asemenea, asigură securitate și accelerare. La 29 martie, primarul orașului New York, Bill de Blasio, a anunțat o nouă inițiativă NYC.Secure, care utilizează serviciul Quad9 pentru a asigura securitatea conectivității WiFi pentru cei din New York.

Cloudflare susține, în postările sale de blog, că serviciul 1.1.1.1 este mai rapid decât Google și OpenDNS. Compania nu a menționat în mod specific Quad9 în anunțul său. Cu toate acestea, conform rapoartelor multiple, Quad9 este cel puțin la fel de rapid ca serviciul Cloudflare 1.1.1.1.

Indiferent dacă 1.1.1.1 este sau nu cel mai rapid serviciu pentru rezoluția DNS, acesta este relativ ușor pentru oricine vrea să îl încerce. Site-ul 1.1.1.1 oferă instrucțiuni complete și este la fel de simplu ca modificarea intrării serverului DNS în secțiunea de setări Windows, MacOS, Linux, IOS, dispozitive Android, precum și direct pe routere.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button