
Creând un precedent pentru acțiuni similare și în viitor, autoritățile federale din Statele Unite au solicitat și obținut din partea Google datele personale de identificare ale tuturor utilizatorilor YouTube care au urmărit anumite clipuri video.
Acționând sub pretextul investigării unor fraude comise folosind tranzacții în criptomonede, o curte judecătorească din Statele Unite a solicitat Google să furnizeze numele, adresele, numerele de telefon și activitatea utilizatorilor care au vizionat anumite videoclipuri YouTube între 1 și 8 ianuarie 2023. Nici utilizatorii YouTube neautentificați nu au scăpat de monitorizarea Google, compania americană furnizând autorităților listele cu adrese IP folosite de aceștia, spre a fi identificați/localizați cu ajutorul furnizorilor ISP.
Întreaga acțiune este, potrivit anchetatorilor, ordonată pentru facilitarea unei investigații asupra unei persoane care folosește online numele „elonmuskwhm”. Autoritățile bănuiesc că elonmuskwhm vinde bitcoin pentru numerar și, prin urmare, încalcă legile privind spălarea banilor, precum și derulează o afacere de transmitere de bani fără licență. Cât despre clipurile YouTube incriminate, subiectul acestora nu era despre criptomonede, însă anchetatorii au considerat că printre cei aproximativ 30.000 utilizatori care le-au vizionat s-ar putea număra și complicii lui elonmuskwhm.
Nu este clar dacă Google a predat datele solicitate în baza unui ordin judecătoresc. Cert este că incidentul pe care reprezentanții autorităților ar fi vrut să-l păstreze secret nu este singular. Într-un alt exemplu, autoritățile au cerut Google o listă de conturi care „au văzut și/sau au interacționat” cu opt stream-uri live YouTube. Anchetatorii au cerut aceste informații după ce au aflat că echipajele de intervenție erau urmărite printr-un live stream în timp ce verificau o zonă unde a fost raportată plasarea unui dispozitiv exploziv. Unul dintre aceste live-uri a fost postat pe contul Boston and Maine Live, care are peste 130.000 de abonați.
Solicitat pentru clarificări, un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru jurnaliștii Forbes că este respectat un ”proces riguros” pentru a asigura protejarea confidențialității utilizatorilor, însă fără a nega predarea datelor solicitate. Între timp, critici și militanți pentru protejarea dreptului la intimitate trag semnale de alarmă cum că agențiile guvernamentale abuzează tot mai mult de puterea pe care o au colectând în masă informații sensibile despre utilizatorii care folosesc cu bună credință platforme online precum YouTube.
Reamintit că Apple, confruntat cu solicitări pentru slăbirea tehnologiilor de criptare pentru a facilita supravegherea în masă a utilizatorilor iPhone, a refuzat în mod categoric și chiar a mers în instanță pentru a lupta pentru protejarea drepturilor utilizatorilor la propria intimitate, chiar cu riscul ca anumite investigații să fie astfel incomodate.