Sunt aici! Galaxy S21 Ultra, Mate 40 Pro si iPhone 12 Pro Max, sfanta treime, cele mai bune 3 telefoane ale celor mai mari 3 producatori din lume. Pe hartie si in teorie cel putin, ele reprezinta incununarea eforturilor Samsung, Huawei si Apple, tot ce au putut ei mai mult si mai bun. La momentul sosirii fiecaruia dintre ele, le-am testat si in multe privinte ele sunt destul de asemanatoare, in altele solutiile constructive si de design sunt divergente, toate costa mult si toate tintesc acelasi segment de cumparatori.
Puncte comune si preturi
Inca de la prima vedere realizezi ca toate 3 sunt mari si opulente. Deci ai putea trage concluzia ca acestea sunt si principalele caracteristici ale telefoanelor de top, indiferent de la ce producator vin ele, in 2021. Si toate 3 sunt 5G, deci desprindem inca o caracteristica importanta legata de conectivitate: un telefon de top nici nu-si mai permite sa fie altfel decat 5G.
Toate 3 sunt scumpe, peste 1000 de euro. M-am uitat pe magazinele de la noi, si iPhone 12 Pro Max porneste de la peste 6000 de lei in varianta de baza, cea cu 128GB si aproape 7000 pentru cea de 256GB. Galaxy S21 Ultra porneste tot de la putin peste 6000 pentru varianta de 128, ajunge fix cat iPhone 12 Pro Max pentru 256GB si se duce pana aproape de 7000 de lei pentru versiunea cu jumatate de terra stocare. Iar Mate 40 Pro pare a fi cel mai accesibil „of the lot”, l-am vazut pe la 5400 de lei in magazin, versiunea de 256, care pentru telefonul acesta este si cea de baza, si mai exista inca una cu 512GB. Nici la lansare, acum cateva luni, la final de 2020, nu a fost cu mult mai scump de atat, mi-aduc aminte ca se vehicula un 5600-5800 de lei. Ce observ este ca varianta de baza la Mate 40 Pro pleaca direct de la 256, ceea ce mi se pare oarecum de bun simt date fiind preturile acestei categorii.
Dimensiuni, design si constructie Galaxy S21 Ultra, Mate 40 Pro si iPhone 12 Pro Max
Ecranele sunt de 6.7″ pe iPhone 12 Pro Max, 6.8″ pe Galaxy S21 Ultra si 6.76″ pe Mate 40 Pro. In aceeasi ordine, greutatile sunt 228g, 227g, respectiv 212g. Cel mai usor este deci Mate 40 Pro, dar diferentele sunt insesizabile. Dar senzatia de masivitate este ameliorata de Galaxy S21 Ultra si de Mate 40 Pro gratie marginilor si muchiilor rotunjite. Apple a ales o alta directie de design, de fapt a ales sa se intoarca la iPhone 4-5, miscare aplaudata de unii, dar detestata de altii care preferau designul mai rotunjit inceput cu seria 6 si terminat cu 11. Liniile drepte il fac sa para si mai gros si mai masiv, desi in realitate nu este nici sesizabil mai gros nici mai greu decat celelalte doua. Si cu siguranta este diferit.
Ecranul de pe iPhone 12 Pro Max este complet plat, cel de pe Mate 40 Pro este cel mai curbat, extrem as zice, si cel de pe Galaxy S21 Ultra este undeva intre, inclinand insa acum mai mult ca niciodata spre a fi plat. Samsung au redus dramatic curbura ecranului, iar acum este mai degraba o impresie decat o curbura. Am spus-o in repetate randuri, ca in vreme ce curbura este un atrficiu estetic spectaculos, din punct de vedere al functionalitatii it sucks, varsand imaginea intr-o cascada inutila si adesea enervanta.
Evident ca toate 3 sunt un sandwich de sticla si… sticla, fata spate, felii intre care se gaseste un sasiu metalic, o rama extrem de evidenta pe iPhone 12 Pro Max, vizibila pe Galaxy S21 Ultra si extrem de discreta pe Mate 40 Pro. Toate 3 promit rezistenta sporita la zgarieturi si intemperii, Gorilla Glass si IP68, apropo, aici am o observatie notabila, daca pana la iPhone 12 Apple n-a facut din asta un scop in viata, iPhone-urile fiind faimoase pentru lipsa lor de protectie la diverse… incidente, acum lucrurile s-au inversat un pic. iPhone 12 Pro Max se lauda cu faptul ca poate fi scufundat in apa pana la 6m timp de jumatate de ora, fata de Galaxy S21 Ultra a carui limita este la 1,5m, tot pentru jumatate de ora.
Cat despre spate, doua dintre ele vin cu cate ceva remarcabil. Samsung aduce odata cu Galaxy S21 Ultra un negru mat, o optiune interesanta si neasteptat de practica. Nu se vad amprentele pe el, si este unul dintre putinele telefoane care poate fi folosit fara husa, fara sa arate rau dupa o utilizare indelungata. In schimb Mate 40 Pro, cel putin cel care a fost la mine in teste, vine cu un spate… absolut superb. Nu stiu cum a fost tratata sticla asta, dar este absolut uluitoare, are ceva din textura sidefului si a metalului impreuna, desi este sticla.
Si bineinteles, ultima dar nu cea din urma chestie legata de design, este controversatul modul de camere de pe spate. iPhone 12 Pro Max propune un modul patrat, pozitionat lateral, cu 3 lentile mari, evidente, inconjurate si accentuate de niste inele cromate. Samsung au venit si ei cu ceva diferit de precedenta asezare: un modul care pleaca in continuarea ramei metalice, este ca si cum rama se prelungeste pe spatele telefonului. Iar Mate 40 Pro are un modul rotund, pozitionat central, interesanta alegere, nu foarte protuberant, care se integreaza destul de frumos cu ansamblul. Oricum, ceea ce observ la toate 3 sunt directii mature si asumate de design, nu par sa existe second thoughts, si sunt formule pe care toti trei producatorii le folosesc deja de niste ani, cu mici ajustari de la o generatie la alta si care acum par sa-si fi gasit o implementare definitiva. Iar asta, le ajuta sa se individualizeze, sa iasa din multime, aspect important pentru terminale cu astfel de pretentii.
Care imi place mie cel mai mult la design? As zice ca Mate 40 Pro mi se pare cel mai elegant, mai frumos finisat si mai… deosebit. Este mare si opulent, dar in acelasi timp pastreaza un soi de finete, iar asta il face sa para si cel mai mic si mai subtire, desi asa cum ziceam mai inainte, este doar o aparenta, este aproape identic la dimensiuni cu celelalte doua. Sticla aceea argintie de pe spate, incredibil de frumoasa ajuta, modulul central inspira simetrie, contrastul dintre negrul modulului si sideful spatelui arata bine de tot. Singura mea retinere este la ecranul curbat, pe care il vad ca fiind nepractic, dar estetic vorbind, completeaza excelent acest telefon care efectiv arata ca o bijuterie. Sigur, asta nu ineamna ca celelalte doua nu sunt frumoase. Galaxy S21 Ultra este sobru si amenintator iar iPhone 12 Pro Max pare cel mai masiv, cel mai gros si mai mare, desi din nou o spun, cele 3 sunt in realitate extrem de apropiate ca specificatii de marime si greutate.
Display-urile
Si acum sa trecem la ecrane. Si aici avem parte de prima comparatie non-impresionista, care nu mai tine de gust, ci de cifre. Iar aici Samsung, in mod previzibil pare sa domine. Ecranul de pe Galaxy S21 Ultra este nu doar cel mai mare, (bine, vorbim despre o zecime de inch) dar si cel mai stralucitor si cel mai rapid dintre cele 3. 1500 de nits peak brightness, si asa se si vede, fata de cei doar 1200 de pe iPhone. Tineti cont, aici vorbim despre stralucirea maxima pe care o poate atinge ecranul. Este un Dynamic Amoled 2x, HDR 10+, vs un OLED super retina XDR HDR10 si un OLED, tot HDR 10 pe Mate 40 Pro. Cel de pe iPhone 12 Pro Max se pretinde a fi un mare salt, are un strat oleofobic si altul ceramic ultra rezistent la zgarieturi. Ceea ce mi s-a parut insa ca face o diferenta, este suportul pentru Dolby Vision, si aici pot sa jur ca niciodata vreun film care suporta acest standard nu s-a vazut atat de bine. Deci Dolby Vision este bine reprezentat pe Netflix si da, am vazut deja cateva filme si seriale pe acest telefon si indraznesc sa spun ca ecranul este un mare asset.
Samsung se cramponeaza de standardul lor proprietar HDR, acel HDR 10+, deci aici as spune ca iPhone 12 Pro Max are un avantaj evident. Dar acest avantaj se pierde oarecum cand te uiti la frecvente. 120Hz cat are Galaxy S21 Ultra vs 60Hz cat ai pe iPhone 12 Pro Max, iar la jocuri, chestia asta se simte. Si unii o simt inclusiv in fluiditatea ecranului in utilizarea cotidiana.
Si acum o observatie legata de frecventa de pe Galaxy S21 Ultra: este adaptiva, adica se sincronizeaza practic cu continutul rulat in acel moment pe telefon, asta probabil pentru a mai economisi baterie, dar macar acum poti spune ca urca pana la 120Hz in rezolutie maxima, ceea ce Samsung pana la acest model ne-a refuzat cu obstinatie. Ok, nici acum nu poti sa ai 120Hz la rezolutie QHD permanent, dar este lesne observabil ca jocurile care suporta 120Hz, vor rula la aceasta frecventa in rezoltia maxima a ecranului. Si pentru ca tot am mentionat rezolutia, Galaxy S21 Ultra o are si pe cea mai mare dintre cele 3, intelegeti unde bat: 3200×1440, standard practic, vs doua rezolutii ciudate, 2778×1284 pe iPhone 12 Pro Max si 2772×1344 pentru Mate 40 Pro, destul de apropiate.
Ok, ar putea parea ca Mate 40 Pro ramane in coada. Nu chiar, pentru ca daca iPhone 12 Pro Max are de partea lui Dolby Vision si Wide Gammut, Mate 40 Pro are o frecventa mai mare, 90Hz, frecventa pe care unii, si stiu destul de multi care sustin asta, o considera un fel de sweet spot al displayurilor pentru telefoane. Nu este nici 120Hz ca sa-ti manance bateria, nici 60Hz cat sa simti lipsa de fluiditate, intre si intre.
Dotari hardware Galaxy S21 Ultra, Mate 40 Pro si iPhone 12 Pro Max
Voi trece repede peste stocari si memorie, la iPhone 12 Pro Max 128, 256, si 512 cu 6GB RAM, aceasta din urma specificatie aparent cea mai mica dintre cele 3 dar veti vedea ca nu conteaza absolut deloc, 128 si 256 cu 12GB RAM si 512 cu „a whooping” 16GB pentru Galaxy S21 Ultra si 256 sau 512 cu 8GB RAM pentru Mate 40 Pro. Si aici am o observatie. Asa cum spuneam, mi se pare mai ok ca un astfel de telefon sa plece de la 256, sunt totusi flagship-uri, si asta in conditiile in care Mate 40 Pro este mai ieftin decat celelalte doua.
Si acum procesoarele, si am sa le iau in ordinea sosirii lor pe piata. Toate 3 au primele si momentan printre putinele, care sa aiba procesoare pe 5 nano. Sa vedem ce supriza a oferit fiecare dintre ele. Apple A14 Bionic s-a dorit a fi nu o evolutie, ci o revolutie. Atat de bun si de rapid, incat spin-offuri, variante ale acestui Apple Silicon se gasesc acum si in laptopuri, le-am testat si noi aici, si sunt atat de bune, de rapide si de economice, incat pun deja pe ganduri jucatori conscrati precum Intel si AMD.
In mod extrem de surprinzator, date fiind relatiile lor extrem de incordate cu America, Huawei au reusit totusi cumva, la scurt timp dupa Apple, sa vina si ei cu propriul lor procesor, acest Kirin 9000, nou nout, tot pe 5 nano. Este un procesor nu bun, ci foarte bun si veti vedea imediat cat de bun.
Si ultimii, dar nu cei din urma, Samsung, si aici este o discutie pe care am mai purtat-o. Au pastrat acea segregare, de modele cu Qualcomm Snapdragon pentru America si China, si Exynos pentru Europa si restul lumii, doar ca acum nu mai vorbim despre vechile Exynos-uri cu nuclee Mongoose produse de Samsung, ci cu nuclee ARM, aceleasi care se gasesc si pe versiunea cu Snapdragon 888. Un procesor Exynos nou nout numit 2100, mai bun, mai eficient, mai rapid, chestie pe care am simtit-o imediat si in teste si in utilizare.
Am folosit Geekbench, ca o platforma comuna si iata rezultatele. iPhone 12 Pro Max: 4256 de puncte in multi-core si 1608 pe un singur nucleu, urmat de Mate 40 Pro cu 3731 de puncte pe multi respectiv 1014 pe single si Galaxy S21 Ultra cu 3636 pe multi si 1082 in single. Cel mai mare salt l-a inregistrat fara indoiala Samsung, de la precedentele Exynos-uri (Note-ul meu a scos maxim ever 2789) si am mai remarcat ceva, ca de update la update se misca tot mai bine. Deci in sfarsit Samsung poate spune ca are un procesor propriu de top, care se poate bate de la egal la egal cu granzii. La fel si Huawei merita felicitari pentru faptul ca au scos un procesor excelent pe 5 nano, in conditii dificile, si nu ma pot abtine sa nu ma intreb si sa nu ma gandesc unde ar fi fost Huawei in absenta sanctiunilor. Daca diferenta de performanta masurata intre Galaxy S21 Ultra si Mate 40 Pro este neglijabila, distanta dintre iPhone 12 Pro Max si celelalte doua cand vine vorba de putere bruta este sesizabila: 525 de puncte fata de Huawei si 620 fata de Galaxy S21 Ultra.
Software si UI
Si daca tot suntem la segmentul acesta cu procesarea, hai sa vorbim putin si despre interfete. iOS 14.4, categoric cel mai bun iOS de pana acum, EMUI 11 pe Android 10 si One UI 3.1 pe Android 11. Daca la iOS nu e mare lucru de spus, 14-le aducand acele imbunatatiri pe care le stim deja inca din Octombrie anul trecut, despre celelalte am cateva observatii. Hai sa incepem cu Mate 40 Pro. Aici ar fi de mentionat povestea asta cu GMS, mai exact absenta Google Mobile services si a magazinului Google de pe telefoanele Huawei. Indubitabil chinezii fac eforturi colosale pentru a compensa acest neajuns: au introdus acel App Gallery, acel magazin propriu de aplicatii pe care nu demult l-au si deschis catre absolut orice alt model Android, au introdus acel browser Petal Search care sa te ajute sa gasesti aplicatiile care iti lipsesc, au introdus acel More Apps, pachetul acela de aplicatii disponibil in App Gallery. Au facut tot ce se putea face in conditiile acestea pentru a compensa absenta acestor servicii Google. Bine, pe de alta parta, ca revers al medaliei, stiu o gramada de lume care are un Mate 40 Pro si care traieste foarte bine cu el, deci pana la urma este o chestie de ce ai nevoie si ce nu, si ce anume vrei tu sa faca telefonul in primul rand. Si daca nu esti dependent de acele app-uri si servicii restrictionate, este un telefon absolut senzational, si mai ieftin decat celelalte doua. Si acum hai sa vorbim putin despre Galaxy S21 Ultra. Am mai discutat subiectul asta al One UI-ului, este mai curat de asta data decat in precedentele versiuni, dar Samsung nu pare sa renunte la toate acele functii, appuri si servicii preinstalate, de care adesea s-au plans oamenii ca fiind bloatware.
Baterii, incarcare si autonomie Galaxy S21 Ultra, Mate 40 Pro si iPhone 12 Pro Max
Si acum sa vorbim in final despre baterii si autonomii. 3687mAh pentru iPhone 12 Pro Max, o decizie aparent ciudata pentru cel mai puternic dintre ele, 5000 pentru Galaxy S21 Ultra, cel mai mare dintre ele, si 4400 pentru Mate 40 Pro, undeva la mijloc. Va spun din start insa ca pe testele noastre de baterie, diferentele sunt mai mici decat pe hartie. Toate 3 tin lejer peste o zi de utilizare, mare lucru daca tii cont de cat sunt de mari ecranele si de cat de puternice sunt procesoarele. Sigur, depinde si cat de intens le folosesti si la ce anume.
Dar cred ca pot intocmi si aici un clasament in functie de cateva observatii, si primul din coada as zice ca este propriul meu iPhone, din doua motive: odata ca nu au renuntat la afurisitul asta de lightning. Pana si propriile lor laptopuri si tablete noi sunt pe USB C, ca sa nu mai vorbesc de tot restul planetei, doar ai au mai ramas pe anacronismul asta de port! Si apoi chargingul. Desi in apararea lor se poate spune ca Mag Safe-ul acela „magnetic” este interesant, o readucere la viata a vechiului si excelentului lor concept de la laptopuri, fast chargingul este pe doar 20W, in 2021, USB Power Delivery 2.0 si incarcare wireless rapida pe 20w. Deci totul imi miroase a 2019 maxim 2020, si unde mai pui ca tura asta „pachetul e mai subtirel… ca nu ai incarcator in el”. Daca vrei sa mai fie si rapid, pe 20W, nu este nici ieftin. Deci la un telefon de peste 6000 de lei, mai dai bani… si pe incarcator.
Si la fel e si cu Galaxy S21 Ultra. Desi in apararea lui trebuie spus ca are cea mai mare baterie dintre cele 3, nici acesta nu vine cu incarcatorul in pachet. Fast chargingul este pe 25W, wireless-ul pe 15W, dar macar are in plus si un Reverse Charging, adica poti sa incarci si alte dispozitive de pe spatele lui, la 4.5W.
Si as zice ca in varf se plaseaza Mate 40 Pro-ul. Nu are cea mai mare baterie, dar 4400mAh nu-i putin, este destul dupa orice standard, incarcarea rapida este pe 66W, cea wireless pe 50W si reverse pe 5W. Si pe langa toate aceste specificatii net superioare, incarcatorul rapid, cel mai rapid al lor, deci cel de 66W, vine „in pachet”, inclus deci in pretul telefonului.
Dar dincolo de cifre si specificatii, in practica lucrurile stau un pic altfel. Cu exceptia chestiei destul de frustrante cu incarcatoarele lipsa la cele doua mentionate mai inainte, toate 3 tin bine si te vor servi cu brio bine peste o zi full de utilizare intensa. Clar au power management bun, clar procesoarele lor pe 5 nano sunt adevarate bijuterii de eficienta si clar ecranele lor sunt bine optimizate, chiar si cel de 120Hz de la Samsung, in asa fel incat sa ofere o autonomie buna.
Camerele si functiile foto si video
Si evident, am pastrat the best for last: camerele. Aici toti 3 producatorii au pus tunurile de marketing pe useri si ne-au vanturat pe la nas care mai de care functii si specificatii. Hai sa le trecem un pic in revista si sa vedem cu ce se lauda fiecare.
Si am sa incep cu spatele, si cu iPhone 12 Pro Max. 3 camere a cate 12Mpx fiecare, interesanta simetrie, o principala de 26mm, un ultrawide de 13mm si un telefoto cu o focala de 65mm. X, 05X respectiv 2.5X, daca facem un calcul in termeni (care mie nu-mi plac deloc) de zoom. Veti vedea ca cel mai bun zoom este pasul. Si modulul asta de pe iPhone 12 Pro Max se mandreste cu doua chestii: IBIS, adica asta inseamna in body image stabilization, stabilizare fizica, mecanica pe senzor, asa cum intalnesti la camerele dedicate mirrorless de top, iar asta este mare, mare lucru. Am spus mereu ca stabilizarea electronica prin crop deterioreaza imaginea, dar la iPhone 12 Pro Max treaba asta scade dramatic. Si mai are inca ceva: acel scanner Lidar de adancime. Ce inseamna asta? Ca telefonul „cartografiaza” mediul, incinta, cu ajutorul razelor laser si stie in felul asta unde esti si pe cale de consecinta cum sa ajusteze camerele pentru a intelege scena. Nu mai intru in detalii, am explicat cum functioneaza la momentul aparitiei telefonului. Iar aceste doua chestii il fac absolut senzational cel putin pe parte de video, si as indrazni sa spun inca de pe acum ca la video domina si staluceste.
Galaxy S21 Ultra vine cu acea imensa rezolutie pe senzor de 108Mpx si odata cu ea, cu ceva in plus fata de celelalte doua: filmarea 8K. In vreme ce unii ar putea considera asta inutil, sau mai degraba rar utilizabil, e limpede ca Samsung are un plan: se pupa cu televizoerele lor care imping insistent aceasta rezolutie pe care ei o considera a fi viitorul, si unul nu tocmai indepartat. Iar telefonul asta mai are inca ceva: doua obiective telefoto: un telefoto de 70mm, gen 3x si un periscop de 240mm optic 10X. Absolut geniale si extrem de practice. Nu m-as fi gandit niciodata ca doua tele sunt intotdeauna mai bune decat unul. 70-ul este un vis pentru portrete, iar 240-ul este un tele adevarat pentru obiecte aflate la distanta.
Si ultimul dar nu cel din urma, Mate 40 Pro-ul, care dintre toate 3 are si cel mai mare senzor din punct de vedere fizic, imens efectiv, iar legile fizicii isi spun cuvantul. De fapt partea asta de foto video este cea la care Huawei au excelat, sau mai bine zis au rupt inca de la P30 Pro incoace. Senzorii mari, sistemul ala RYYB, adica Rosu Galben Galben Albastru, Ai-ul excelent, au facut din aceste telefoane unele dintre cele mai bune ever pe foto si video. Si principala de 23mm si 50Mpx cu acel senzor fizic imens, este completata de un ultrawide de 18mm, (un pic am ingust pentru un ultrawide) si un periscop de 125mm.
Nu doar acum, ci inca de cand au aparut am tras cu toate 3 sute si sute de poze si filmari deci iata primele observatii, dincolo de dotari. In lumina naturala, afara, ziua, toate 3 sunt fabuloase. Fara niciun bullshit, sunt in afara oricarui repros. Deci pentru oricare din ele ai opta, nu te vei pacali. Pozeaza si filmeaza de vis. Si tocmai de aceea tura asta am decis… altfel. Daca la momentul testelor cu fiecare dintre ele am facut sute de poze si filmari in conditii cat mai bune, pentru a scoate in evidenta calitatile, ca nu?, asta e si ideea, astazi am decis sa fac invers. Nu, nu sa le scot in evidenta defectele, ci sa vad cum se comporta ele in conditii de interior, de lumina mai slaba, de clar obscur, si pentru asta am amenajat un setup in studio, cu un bec mare dar nu foarte puternic cu lumina calda si o veioza de 20 de lei cu un bec oarecare. Deci oarece lumina, dar suficient de putina cat sa forteze un pic limitele senzorilor si ale sticlelor.
Si am tras mai multe reprize… de chestii. In primul rand am filmat, cu toate 3, in aceleasi conditii si cam aceleasi incadraturi pe cam aceleasi focale. Toate filmarile au fost facute in 4K la 60 de cadre pe secunda, telefoanele astea isi respecta statutul fiind si printre putinele care filmeaza la aceasta rezolutie si in acest framerate pe toate si pe oricare dintre camerele din dotare. Absolut toate, inclusiv cele de selfie, iar asta spune ceva despre ele. Si iata pe repede inainte ce am constatat. Prima si cea mai importanta observatie este ca camerele lor principale sunt de departe si cele mai bune. Dar nu un pic mai bune, ci zdrobitor mai bune. Mai clare, mai definite, mai lipsite de zgomot si artefacte, mai detaliate, mai luminoase, just name it. Si in vreme ce afara „la mare la soare” si celelalte sunt ok si functionale, daca vrei calitate maxima, atunci da, cel mai bun zoom ramane pasul. In conditii mai grele un pic, singurele care fac fata cat de cat sunt camerele principale. Sigur, pentru o amintire acolo, imaginile obtinute cu restul focalelor nu sunt groaznice, dar daca vrei mai mult decat atat, atunci ramai si limiteaza-te la camera principala.
Apoi am mai sesizat ceva: faptul ca imaginile arata extrem de bine… pe ecranele telefoanelor cu care ai filmat. Odata mutate pe un display profesional de grafica de 32 de inch, mirajul dispare. Incep sa se vada moire, jitter, artefacte si macro-blocuri in astfel de conditii de lumina mai slaba. Chestii care… nu sunt acolo cand filmezi si te uiti in displayul telefonului, si nici dupa accea. Dar ele sunt, si le-am vazut.
Apoi am trecut la poze si am inceput cu portretele. iPhone-ul e mai cald si mai precis, Galaxy S21 Ultra este flexibil si iti permite o ajustare mai facila a background-ului, dar cel care mi-a placut mie cel mai mult a fost Mate-ul, chestie pe care o confirma inclusiv testele celor de la DxO Mark. Am vazut asta dupa ce am facut eu insumi poze si teste cu el, deci nu m-am inselat.
Si ultimul dar nu cel din urma test a fost cel de selfie, unde Apple vine cu o camera tot de 12Mpx de 23mm, Samsung cu una de 40Mpx si 26mm, iar Huawei cu una de 13Mpx si mai larga, 18mm, dar aici insotita si de un senzor de adancime, ceea ce s-a simtit. Iar la selfie cel mai slab mi s-a parut iPhone-ul, iar celelalte doua extrem de aproape unul de altul, cu parca, parca un usor avantaj pentru Mate, dat probabil de senzorul de adancime.
La fotografie as zice ca sunt pe acolo toate 3, cu mai mici sau mai mari avantaje pentru unul sau altul in diferite contexte. Adica Galaxy S21 Ultra aduce in plus si filmare 8K si doua tele-uri extrem de utile, Mate-ul aduce un senzor mai mare fizic si deci mai curat si mai luminos la poze, dar si o camera de profunzime la selfie, iPhone-ul pare sa aiba cea mai buna filmare, stabilizarea interna pe senzor, acel IBIS si Lidar.
Soundul este mai mult decat bun pe toate, si evident, toate 3 au difuzoare stereo care se aud bine. Pentru clipurile mele de pe TikTok de exemplu folosesc direct microfonele de pe iPhone, si nu o lavaliera dedicata, desi am asa ceva, si pana acum nu mi s-a plans nimeni. La fel si cu celelalte doua, au sisteme sofisticate de captare a sunetului, deci nu vei gresi cu niciunul dintre ele. Am vazut filme de pe Netflix, Amazon sau HBO si clipuri de pe Youtube pe toate 3 n-as zice ca vreunul se desprinde decisiv de pluton.
Deci plusuri care tin de fiecare dintre ele, si chestii pe care unele le fac mai bine decat altele, dar este greu de desemnat un invingator overall, asta este o decizie care pana la urma apartine fiecaruia si gusturilor sale.