MORE

Circuite imprimate cu ajutorul unei… imprimante „traditionale”!

Toate circuitele contemporane sunt imprimate, trasate cu grijă de mașinării pe plăci de bază și pe orice alt fel de electronice ce au nevoie de circuite, adică toate. Însă suntem pe cale să redefinim ce se înțelege prin circuite imprimate, deoarece vor deveni mult mai… imprimate în curând.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA au dezvoltat un mod prin care se pot imprima circuite flexibile, folosind chiar o imprimantă. Una standard, ce în mod normal folosește cerneală. Doar că în loc de cerneală, imprimanta construită de cercetători folosește un aliaj metalic lichid. Acesta poate fi aplicat pe cam orice suprafață, fiind elastic și suficient de flexibil încât să poată fi folosit pe materiale de suport la fel de flexibile, precum hainele.

Tehnologia funcționează grație unei tehnici de sintetizare mecanică a unor nano-particule de galiu-indiu, ce sunt introduse în capul de scriere, de parcă ar fi cerneală. Pentru ca substanța să ajungă în această stare, trebuie ca mai întâi aliajul să fie scufundat într-un solvent, ca etanolul, iar apoi să fie supus la o baie de ultrasunete. Nu e un proces banal, de realizat acasă, si oricum nu cred ca aveti galiu și indiu la îndemână.

Pentru a preveni scurt-circuitele, aceste „imprimari” sunt acoperite automat de un strat non-conductiv, ce la nevoie poate fi îndepărtat fără prea mult efort, permițând realizarea de dispozitive foarte interesante. Ați putea, spre exemplu, să vă transformați o geacă preferată într-un aparat de supraveghere sofisticat, de parcă ați fi un garguil din Snow Crash. Detalii complete despre acest mod de-a imprima circuite vor fi anunțate pe larg în ziua de 18 aprilie, când jurnalul științific va fi publicat.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button