Cinematografele 3D fără ochelari sunt o posibilitate

Una din problemele pe care le au filmele 3D este că atunci când te duci la cinematograf să vezi unul, ai toate șansele să nu înțelegi mai nimic dacă pelicula cu pricina are foarte multe scene întunecate. Ochelarii polarizați tind să facă o scenă deja obscură și mai greu de văzut. Dar o soluție este acum în dezvoltare.
Laboratorul de Informatică și Inteligență Artificială de la MIT, în colaborare cu Institutul Weizmann pentru Știință, a realizat ceva numit Cinema 3D. O nouă metodă prin care pot fi proiectate filmele pe marele ecran, în așa fel încât să fie obținut un efect 3D pentru publicul întreg, indiferent de poziție și fără nevoia de-a mai folosi ochelari.
Sistemul folosește un număr mare de lentile și oglinzi pentru a redistribui imaginea pe ecran în așa fel încât să fie generat un număr restrâns poziții posibile pentru efectul 3D, de rezoluție mare. Aceste poziții sunt văzute alternativ, în funcție de locul unde se află privitorul. În mod normal, soluțiile 3D fără ochelari mergeau pe ideea de-a genera un număr mai mare de poziții posibile, accentuând efectul de profunzime, dar limitând detaliul și rezoluția.
Aveți mai jos o prezentare a tehnologiei:
Poate că nu este cea mai detaliată explicație cu putință, dar în esență funcționează prin folosirea efectului de paralaxă. Vă puteți gândi la concept ca ecranul unui Nintendo 3DS, doar că efectul 3D poate fi văzut din orice unghi, și nu este generat de ecran, ci pe ecran. Nu este o analogie corectă, dar ca aproximare, aproape că funcționează.
[Engadget]