Cinci procesoare care au facut istorie!

De multe ori ne uitam la cate un procesor cu jind, preturile pentru aceste bucati de siliciu uneori sa depaseasca salariul minim pe economie de destul de multe ori, incat sa declaram greva si sa retragem portofelul din circulatie dupa o achizitie mai costisitoare. Dar, pana la urma, este o achizitie justificata, facand PC-ul sa functioneze corespunzator, oferindu-ti mai multa putere de procesare si nu in ultimul rand, poti sa te lauzi la amici cu bestia din carcasa.
In concluzie, procesoarele au devenit banalitati in viata noastra, acum utilizatorul cuantificand puterea acestora in Gigahertzi si numar de core-uri. Lucru care in trecut nu statea deloc asa. De cele mai multe ori procesoarele erau lipite pe placa de baza, o practica intalnita si astazi la dispozitive precum laptop-uri, iar puterea acestora nu era masurata in Gigahertzi, ci in Megahertzi, dar capabilitatile acestor procesoare au dus oamenii pe luna sau vegheaza inca la integritatea granitelor unor state. Procesoarele au avansat extrem de mult in ultima vreme, si din acest motiv ne-am decis sa punem cap la cap o lista cu cele mai importante procesoare realizate in toate timpurile, evident, in opinia noastra.
Acestea fiind spuse, primul procesor in aceasta lista este MOS Technology 6502
Sa vorbesti despre MOS 6502 este ca si cum ai vorbi despre roata sau foc, exact in aceeasi categorie se incadreaza acest procesor. Este practic primul procesor produs pe scara larga, ce aducea putere de calcul „tapana” la un pret accesibil. Si toate astea in 1975. An in care MOS Technology 6502 venea cu un procesor care costa doar 25 de dolari, avea 1 MHz sau 2 MHz, depinzand de model si in acel an a inceput si primul razboi al preturilor intre producatorii de procesoare, MOS Technology 6502 ajungand in sisteme precum Atari, Apple II, Nintendo Entertainment System, Commodore 64 si altele, dovedindu-se a fi un procesor pe 8 Biti care va influenta decizii ale companiilor mari precum Motorola sau Intel in anii care au urmat.
Nu puteam sa nu includem IBM PowerPC 601 in acest top, cu mentiunea ca ne-am decis sa adaugam evolutia acestei serii produse de IBM, dar sa ne concentram pe IBM PowerPC 601 in mod special. Procesoare care nu se adresau in mod direct utilizatorului de rand, cu toate ca aceste ele au ajuns in sisteme legendare. De ce? Pentru ca acest procesor, anuntat pentru prima oara in in 1991 a ajuns pe mai multe console precum Nintendo GameCube, Wii, Playstation 3 sau Xbox 360, evident in variante mult mai puternice comparativ cu cea lansata oficial in 92. Cu toate astea, arhitectura din IBM PowerPC 601 si-a pus amprenta pe mai multe serii de dispozitive, incepand cu batranul Amiga si terminand cu „last gen-ul” Playstation 3.
Familia de procesoare ARM este acum prezenta pe mai toate terminalele mobile din lume, procesoarele ARM avand o cota destul de mare din piata de telefonie mobila. ARM, ca firma, exista inca din 1985, totusi legenda procesoarelor acestora incepe in mod surprinzator tot cu MOS Technology 6502, procesor care a influentat succesul celor de la ARM, impingand compania britanica sa dezvolte primul sau procesor pe 32 de biti, dorind sa fie o competitie pentru alte procesoare de pe piata de atunci, precum Intel 80386 sau Motorola 68020, lucru pe care l-au si facut, impingand Intel si Motorola sa ridice frecventele procesoarelor lor. Din acel moment, primul procesor ARM si-a castigat locul in aceasta lista.
Daca tot am amintit de legende, AMD Athlon 64 se incadreaza in aceasta categorie fara doar si poate, AMD reusind sa introduca pe piata primul procesor care functiona pe 64 de biti. In 2003, cand procesorul a aparut, a revolutionat piata, si acesta, ca si restul de pe aceasta lista, ajungand sa impinga lumea catre un nou prag tehnologic. Totusi, AMD Athlon 64 in acel an aducea ceva ce Intel nu aducea… putere dubla de procesare. Acela a fost momentul de glorie al celor de la AMD si momentul in care Intel tremura de frica AMD. A fost nu mai este, dar AMD Athlon 64 primeste locul 2 pentru influenta pe care a avut-o in evolutia tehnologica a procesoarelor.
Pe locul 1 avem Intel 8086. Cu toate ca nu a fost primul procesor pe 16 biti produs de Intel, a facut ceva ceea ce alte procesoare nu au izbutit… sa ridice arhitectura X86 la rangul de standard, fiind cea mai de succes linie de procesoare din toate timpurile. Si pentru 1978 sa ai un procesor pe 16 biti cu viteze de procesare cuprinse intre 5 MHz si 10 MHz, era ceva. Stiati ca acest procesor a fost produs de companii precum NEC, Fujitsu, Siemens AG, Texas Instruments, Mitsubishi sau Panasonic? Ei bine daca stiti asta, stiti si faptul ca AMD a produs procesoare pentru Intel pana undeva in apropierea anului 1990.
Am un AMD Athlon x64 :))
Vă mai amintiți perioada când se spunea „am un Pentium 3 cu îmbunătățiri de 4” și mai erau câțiva care spuneau „am un Pentium 4 cu îmbunătățiri de 5”?
Și sistemul lor avea procesor AMD.