Gaming

Cinci jocuri apocaliptice care merita incercate

De obicei, cand auziti cuvantul „apocaliptic” legat de un joc video, de obicei se refera la o anumita asezare, una singura, aceeasi. Un desert intins, ruine, ocazionalii mutanti si oameni imbracati de parca s-au acoperit cu aracet si au sarit intr-un maldar de fier vechi. Acel decor este mai mult post-apocaliptic decat apocaliptic. Distinctia este importanta, pentru ca in primul caz sfarsitul lumii deja s-a produs, iar acum totul este despre cum se incearca recladirea civilizatiei. Dar la un joc apocaliptic ideea este cea a sfarsitului inevitabil al lumii. Acel sentiment ca indiferent ce faci, indiferent cat de mult te chinui, urmeaza sa se intample un eveniment catastrofal si nu ai nici un fel de putere pentru a-l opri. Acesta ar fi un joc apocaliptic, si spre norocul nostru exista cateva.

MAssEffect3

Mass Effect 3

Desi si-a atras foarte multe critici juste, din cauza finalului anapoda, cateva personaje anapoda, ruinarea Reaper-ilor, modul de multiplayer anapoda, DLC-ul anapoda… in esenta multe lucruri anapoda, dar ce nu poate fi negat ca Bioware a facut grozav in Mass Effect 3 este ca au redat un sentiment apocaliptic. Vazand cum personaje incep treptat sa moara, vazand cum harta este incetul cu incetul umpluta de Reapers, pana cand nu mai poti vizita nici o locatie anterioare, deoarece toate sunt acum cotropite, distruse si in esenta transformate in pasta, genereaza o experienta grozava. Chiar te face sa te gandesti ca aici este sfarsitul, ca galaxia nu se poate recupera, ca nu poate fi salvata, ca singurul final canonic al jocului ar fi cel in care toata lumea moare si tot ce ramane in urma este un mesaj pentru civilizatiile viitorului, la fel ca cel lasat de Vigil in primul Mass Effect. Dar au insistat sa bage magie spatiala in el, care cumva transforma un robot intr-un cyborg, dar nu si nava a carui avatar era.

starcraft2

Starcraft 2

Vorbind de mesaje lasate pentru civilizatii viitoare, Starcraft 2 Wings of Liberty are o mini-campanie cu protoss care tocmai despre asta este. Ajungand la finalul luptei, infranti complet de inamic, Protoss decid ca nu mai exista nici o sansa de supravietuire pentru ei, dar ca viata din univers, ca civilizatiile care vor rasari peste milioane de ani, merita o sansa. Asa ca isi sacrifica toate fortele, toate vietile pentru a construi un seif impenetrabil in care exploratorii viitorului vor gasi ceea ce lor le-a lipsit, un avertisment despre venirea inamicului adevarat.

VampiretheMasquerade

Vampire The Masquerade Bloodlines

Pe departe cel mai grozav sentiment apocaliptic dintr-un joc a fost redat in Bloodlines. Iar in mod paradoxal, apocalipsa in sine nu se intampla in el, dar simti ca este aproape. Bloodlines este un joc in care te vei imersa complet in lumea clanurilor vampirice, dintr-o era aproape contemporana. O lume in care exista creaturi de o putere care sfideaza ratiunea, care traiesc de secole, care cutreiera noapte ca zei, dar pana si acesti monstri, care vad omenirea ca nimic mai mult de vite, tremura in teama de sfarsit. De intoarcerea strabunilor care aduce finalul lumii, Gehenna. Disperarea, spaima si teroarea este palpabila.

maxpayne1

Max Payne

Desi nu pare la prima vedere de parca ar fi un joc apocaliptic, este unul. Povestea unui politist care isi pierde familia, iar apoi devine o epava de om care se scufunda printre criminalii orasului, este doar stratul de suprafata a unei povesti care urmeaza indeaproape mitul Ragnarok. Apusul zeilor, prevestit de moartea lui Balder. Paralele dintre cele doua povesti sunt foarte clare, iar sentimentul de sfarsit iminent este aprofundat de furtuna de zapada care se inteteste pe zi ce trece, pana ce intregul oras pare complet pustiu.

brokensword1

Broken Sword

Sfarsitul mileniului. Conspiratii mondiale. Templieri, illuminati, culturi antice care incearca sa aduca Apocalipsa, evenimente planetare catastrofale, Broken Sword le are pe toate. Iar modul in care reuseste sa redea aceste evenimente, prin care accentueaza treptat caderea lumii inspre o prapastie, este excelenta. Poate ca nu toate jocurile Broken Sword au avut asta ca subiect, dar cel putin primul si al treilea au excelat la a te face sa te simti de parca sfarsitul este aproape.

Mentiuni speciale sunt acordate lui Assassin’s Creed, care copia multe idei de la Broken Sword si primelor cateva momente din The Walking Dead Episode 1. Jocuri apocaliptice bunicele, dar poate nu la fel de reusite pe termen lung ca celelalte.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button