MORE

Chrome te spiona, din greseala

Cei care au un telefon Android si au fost curiosi sa schimbe setarile de limba la engleza, probabil au observat functia „OK Google”, care permite controlarea vocala a dispozitivului. Ceva ce probabil nu stiati era ca aceeasi functie putea fi gasita si in Chrome timp de un an de zile.

Prin 2014, varianta 35 a lui Chrome a capatat functia de controlare vocala „OK Google”, ca o extensie gata integrata. A fost implementata pana si in Chromium, unde tot era descarcata automat, fara voia utilizatorului. Putina lume era constienta de faptul ca browser-ul avea aceasta functionalitate, atat de putina incat Google a scos-o in Chrome 46.

Bine, acesta nu era tocmai tot motivul pentru care „OK Google” a fost indepartat din browser. Faptul ca Chrome activa in mod automat microfonul unui PC, si asculta tot ce spune utilizatorul pentru a isi putea da seama daca este rugat sa faca ceva, era un motiv in egala masura de bun.

Utilizatorii au descoperit ca in anumite conditii, precum deschiderea unui tab nou sau accesarea paginii principale a Google, Chrome incepea sa faca lucruri daca se intampla sa vorbeasca cineva in proximitea microfonului. Acel gen de lucru care cu siguranta va face oameni deja paranoici (pentru ca in acest moment nu ai cum sa nu fii pe internet) sa tresara si sa inceapa sa scaneze tot PC-ul pentru malware.

Google nu pare de parca ar fi colectionat infromatii de la utilizatori, era pur si simplu o scurtatura pentru comenzile de cautare. Acestea inca mai pot fi folosite, daca apasati butonul de comanda vocala de pe motorul de cautare Google, dar nu se va activa automat, si nu va asculta constant microfonul utilizatorului.

NSA se ocupa deja de asta.

[ArsTechnica]

 

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close
Close