MORE

Chrome OS: cui ii pasa? Tie, in viitorul apropiat, daca iti plac joculetele de Android!

Chrome OS la ora actuala se afla intr-o pozitie putin ciudata. E Web, dar nu doar. E un sistem de operare, dar nu chiar.

Natura Chrome OS-ului il face deocamdata putin fezabil pentru utilizatorii seriosi. Inca dinainte de 2014, Google au dat semne clare ca directia intentionata pentru Chrome OS este ca acesta sa fuzioneze treptat cu Android, rezultand un sistem de operare Android cu adevarat capabil sa functioneze si pe laptop-uri (si in acest proces, reprezentand o solutie alternativa la Windows 10 pentru un sistem de operare ce poate functiona sincronizat pe mai multe device-uri).

Problema la ora actuala, este ca PC-urile Chromebook au o selectie extrem de limitata de aplicatii, sustinute de specificatii tehnice extrem de limitate, mai slabe chiar si decat o mare parte din telefoanele echipate cu Android.

Ce ar putea oferi Google pentru a face Chromebook-urile si Chrome OS mai atractive?

Intai de toate, jocuri.

Jocurile au fost si sunt in continuare motorul ascuns al dezvoltarii tehnologice. Sunt singura aplicatie accesibila consumatorului de tehnologie care necesita in mod constant inovatie tehnologica, in special datorita faptului ca ne place ca jocurile in care ne scufundam sa fie frumoase. Din ce in ce mai frumoase.

In comparatie cu piata de PC-uri, oferta de jocuri pe Android este puerila, dar acest aspect este prea putin relevant. Ba dimpotriva, pentru consumatorul tipic, ecosistemul PC-urilor este deja prea complex si prea scump, iar jocurile de care sunt fascinati utilizatorii de PC-uri sunt prea putin interesante pentru un utilizator a carui interactiune cu tehnologia se face in principal prin intermediul unui smartphone, ce utilizeaza un PC pentru una sau doua aplicatii in activitatea profesionala – si atat. Adica… majoritatea consumatorilor.

In schimb ecosistemul Android este familiar, intuitiv, destul de usor de folosit si de inteles, iar jocurile disponibile pe Android sunt exact ceea ce un asemenea utilizator prefera – de aici la un Chromebook, tranzitia este simpla si evidenta.

Ca sa nu mai vorbim de numarul extrem de ridicat de aplicatii dedicate utilizarii de catre profesionisti pe smartphone-uri.

De ce remarcam asupra acestor aspecte? Pentru ca in foarte putin timp, Chrome OS va fi capabil sa ruleze majoritatea (daca nu chiar toate) aplicatiilor de Android.

Aplicatia Google Play Store va deveni disponibila pe Chromebook-uri, incepand cu modelele ASUS Chromebook R11 si Flip, si modelul Chromebook Pixel al anului 2015. Aceste trei masinarii vor oferi functionalitatea incepand cu luna Iunie, dar nu vor fi singure. Aproape toate Chromebook-urile lansate vor fi compatibile, asa ca daca aveti deja un asemenea device (sau planuiti sa achizitionati unul), verificati lista de compatibilitate publicata de Google.

Evident, functionalitatea diferitelor aplicatii va fi restrictionata de functionalitatea tehnica a Chromebook-ului respectiv – nu vei putea folosi o aplicatie ce necesita o camera sau un accelerometru, spre exemplu, daca laptop-ul respectiv nu e echipat cu aceste piese.

Asta inseamna o baza de software de pana la 1.600.000 de aplicatii, dintre care o sumedenie de jocuri extrem de accesibile si populare si foarte mult software dedicat productivitatii.

Aceasta baza de software, cuplata cu faptul ca Google planuieste sa lanseze Chromebook-uri cu specificatii tehnice de top, ofera semne extrem de bune pentru ecosistemul Chrome OS.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button