ȘtiriTech&IT

Chrome a fost actualizat pentru cele mai noi PC-uri cu procesoare Snapdragon. Sunt Intel și AMD amenințați?

Cu browserul optimizat pentru Windows pe ARM, Google își propune să concureze cu Microsoft Edge

Google a anunțat lansarea unei versiuni optimizate a browserului Chrome pentru noile PC-uri cu Windows, echipate cu procesoare Snapdragon, promițând o navigare pe internet mai rapidă și mai fluidă. Noul Chrome este conceput pentru a se potrivi cu hardware-ul și sistemul de operare al PC-urilor compatibile Arm și este disponibil pentru descărcare de ieri, 26 martie.

Conform testelor de referință recente, se așteaptă ca Chrome să beneficieze de un avans și mai mare în performanță odată cu lansarea viitorului Snapdragon X Elite de la Qualcomm. Cristiano Amon, Președinte și CEO la Qualcomm, a spus că “Noua versiune a Google Chrome va ajuta la consolidarea rolului Snapdragon X Elite ca platformă de top pentru calculatoarele cu Windows, începând de la mijlocul anului 2024.”

Noua versiune a Chrome oferă nu doar îmbunătățiri ale performanței, ci și securitate sporită, acces la funcții AI generative, precum și la mii de extensii și teme pentru personalizarea experienței de navigare. Lansarea vine după optimizarea anterioară realizate de Google pentru Apple Silicon în 2020 și extinde suportul Chrome pentru dispozitivele echipate cu Arm, inclusiv ChromeOS. Cu Chrome optimizat pentru Windows pe Arm, Google își propune să concureze mai eficient cu Microsoft Edge pe această platformă.

Prima generație de dispozitive Snapdragon X Elite este așteptată în mijlocul anului 2024, oferind o îmbunătățire semnificativă a performanței conform testelor Speedometer 2.0.

Google Chrome logo

Ascunde actualizarea Chrome o amenințare latentă pentru Intel și AMD?

Declarația lui Cristiano Amon, Președinte și CEO la Qualcomm, ar putea fi percepută ca o amenințare potențială pentru Intel și AMD, liderii tradiționali pe piața procesoarelor pentru PC-uri, întrucât sugerează o investiție și o încredere crescândă în tehnologia ARM pentru utilizarea pe scară largă, inclusiv în computerele personale.

Tehnologia ARM este recunoscută pentru eficiența energetică și performanța pe watt, fiind preferată în dispozitivele mobile și tablete. Extinderea acestei tehnologii la PC-uri, mai ales cu sprijinul optimizărilor software precum Chrome optimizat pentru Snapdragon, ar putea îmbunătăți performanța și autonomia bateriei PC-urilor ARM, făcându-le mai competitive față de soluțiile bazate pe Intel și AMD.

Cu toate acestea, succesul pe termen lung al platformelor ARM în spațiul PC depinde de mai mulți factori, inclusiv de adoptarea de către dezvoltatori și compatibilitatea aplicațiilor. În timp ce această mișcare ar putea stimula inovația și diversitatea în hardware-ul PC, Intel și AMD rămân puternici datorită portofoliului lor vast de produse, inovații continue și relațiilor cu producătorii de PC-uri.

Deși Qualcomm și tehnologia ARM prezintă o evoluție promițătoare, Intel și AMD au resursele și flexibilitatea de a răspunde provocărilor, adaptându-se la dinamica pieței. Astfel, situația actuală mai degrabă stimulează concurența și inovația în industrie decât să reprezinte o amenințare directă și imediată pentru poziția Intel și AMD.

Utilizatorii actuali ai dispozitivelor ARM, inclusiv PC-urile echipate cu Snapdragon 8cx, 8c, 7c etc, pot începe să experimenteze aceste îmbunătățiri descărcând noua versiune de Chrome.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button