ȘtiriTech&IT

Chip-uri NAND construite pentru Apple au fost găsite într-un SSD ieftin de la un brand knock-off

Produse contrafăcute sau de slabă calitate există în orice industrie, iar cea hardware nu este cu nimic diferită. Doar că proveniența componentelor slabe nu este voită, neapărat, ci mai de grabă o cale de a refolosi chip-uri cu probleme de fabricație sau modele nereușite. Un exemplu foarte bun este un SSD ieftin de la un producător numit ShineDisk, care folosește chip-uri NAND create pentru Apple. Doar că aceste chip-uri sunt utilizate într-un SSD de 120GB care costă 12 dolari.

Un YouTuber chinez a pus recent mâna pe ShineDisk M667 de 120GB și l-a demontat pentru a vedea ce ascunde la interior. După ce a desfăcut SSD-ul, a realizat rapid că chip-urile NAND de pe el nu au fost create pentru un producător no-name, ci chiar pentru Apple. Componentele au fost fabricate de SK-Hynix, dar probabil vorbim despre un lot de chip-uri cu defecțiuni. În acest fel, au fost vândute la preț foarte mic și cei de la ShineDisk le-au considerat destul de bune.

Refolositul de chip-uri în industria hardware este o tactică comună prin care se reduce volumul de e-waste. În acest fel iau naștere multe dintre produsele de calitate îndoielnică sau „fake de pe site-uri precum AliExpress. Cu toate astea, nu se știe sigur de unde provin chip-urile NAND Apple de pe acest SSD. Conform YouTuberului chinez, ar putea fi două variante: direct din fabrică, fiind un lot cu probleme, fie au fost dezlipite de pe produse Apple vechi.

Așa că dată viitoare când vă gândiți că ați dat de o ofertă prea bună ca să fie adevărată, probabil produsul ăla are în el componente defecte rămase de la producători mai mari. Problema cu aceste produse este că pe lângă defectele care le pot afecta performanța, componentele mai sunt susceptibile și la a se defecta aleatoriu, deci îți poți pierde datele de pe un astfel de SSD oricând.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button