
Produse contrafăcute sau de slabă calitate există în orice industrie, iar cea hardware nu este cu nimic diferită. Doar că proveniența componentelor slabe nu este voită, neapărat, ci mai de grabă o cale de a refolosi chip-uri cu probleme de fabricație sau modele nereușite. Un exemplu foarte bun este un SSD ieftin de la un producător numit ShineDisk, care folosește chip-uri NAND create pentru Apple. Doar că aceste chip-uri sunt utilizate într-un SSD de 120GB care costă 12 dolari.
Un YouTuber chinez a pus recent mâna pe ShineDisk M667 de 120GB și l-a demontat pentru a vedea ce ascunde la interior. După ce a desfăcut SSD-ul, a realizat rapid că chip-urile NAND de pe el nu au fost create pentru un producător no-name, ci chiar pentru Apple. Componentele au fost fabricate de SK-Hynix, dar probabil vorbim despre un lot de chip-uri cu defecțiuni. În acest fel, au fost vândute la preț foarte mic și cei de la ShineDisk le-au considerat destul de bune.
Refolositul de chip-uri în industria hardware este o tactică comună prin care se reduce volumul de e-waste. În acest fel iau naștere multe dintre produsele de calitate îndoielnică sau „fake„ de pe site-uri precum AliExpress. Cu toate astea, nu se știe sigur de unde provin chip-urile NAND Apple de pe acest SSD. Conform YouTuberului chinez, ar putea fi două variante: direct din fabrică, fiind un lot cu probleme, fie au fost dezlipite de pe produse Apple vechi.
Așa că dată viitoare când vă gândiți că ați dat de o ofertă prea bună ca să fie adevărată, probabil produsul ăla are în el componente defecte rămase de la producători mai mari. Problema cu aceste produse este că pe lângă defectele care le pot afecta performanța, componentele mai sunt susceptibile și la a se defecta aleatoriu, deci îți poți pierde datele de pe un astfel de SSD oricând.