Știri ITTECH

China vrea să pună centrale electrice solare în spațiu

China are foarte multe preocupări în ultima vreme, iar unele dintre ele poate că par cam năstrușnice, dar măcar sună foarte bine dacă ar putea fi implementate. Un exemplu recent este planul națiunii de a pune pe orbită o stație spațială ce va acționa ca o centrală electrică solară.

Propunerea presupune amplasarea prin stratosferă a unor stații mici pe parcursul următorilor șase ani, urmând ca apoi să lanseze o stație cu o capacitate de un megawatt la o altitudine mai mare prin 2030, iar în cele din urmă, în 2050, să lanseze pe orbită o stație cu o capacitate de un gigawatt.

Ideea de bază este cea că la o asemenea altitudine nu vor mai intra în calcul factori precum blocarea luminii soarelui de atmosferă, iar poziția sa poate fi reglată pentru a i se asigura o expunere la acea lumină pentru 99% din timp. Desigur două probleme cu aceste propuneri ce vor trebui rezolvate. Una dintre ele ar fi transmisia energiei electrice înapoi către Pământ, ce ar putea fi făcută prin micro-unde, iar alta ar fi simpla construire a unor astfel de stații. Considerând că ar cântări chiar și 1000 de tone, este propusă posibilitatea de a folosi construcție robotică și imprimare 3D în spațiu pentru construirea sa efectivă.

China a reușit recent să trimită un satelit în jurul lunii, așa că nu este de parcă n-ar avea intenții de a se extinde mai mult în spațiu. Însă acest gen de planuri tind să apară cam la fel de des ca următoarea tehnologie de baterie care va rezolva toate problemele lumii. Va trebui să așteptăm și să vedem dacă propunerea se va materializa.

În cazul în care vă întrebați, imaginea de mai sus este folosită cu scopul de a ilustra conceptul și provine din excelentul simulator spațial X3: Reunion.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button