China interzice toate tehnologiile straine folosite in PC-uri
SUA vs China - Runda doi!
Conform unui raport al Financial Times, guvernul din China a ordonat o interzicere totala a tuturor componentelor si sistemelor de operare cu provenienta straina din computerele guvernamentale. Asta include placi grafice si procesoare de la companii precum NVIDIA, AMD si Intel si sisteme de operare de la Microsoft si Apple, alaturi de multe alte componente si softuri de la firme europene sau americane.
Se pare ca planul este ca 30 la suta dintre calculatoare si softuri sa fie inlocuite pana la finalul anului 2020, 80% pana la incheierea lui 2021, anul 2022 marcand independenta totala a Chinei fata de vestici. Aceasta miscare extrema vine la numai cinci ani dupa ce China a incercat sa interzica Windows 8 pe sistemele guvernamentale, lucru care intr-un final a dat gres. De asemenea, este o decizie care vine intr-o perioada tensionata, in care Statele Unite interzic accesul Huawei si incearca sa priveze China de accesul la tehnologie produsa in vest. Actul „The Export Control Reform of 2018” spre exemplu, extinde controlul prezidential peste exportul de solutii software si alte tehnologii.
Nu este neaparat o surpriza, intrucat tensiunile dintre Statele unite si China au crescut din ce in ce mai mult in ultimii ani, iar China a declarat vehement ca isi doreste independenta fata de companiile americane. Doar ca asta nu va fi usor de facut. Companiile chinezesti s-au pregatit de ceea ce parea inevitabil de ani buni, doar ca produsele hardware si software fabricate acolo au avut un timp foarte scurt pentru dezvoltare si productie comparativ cu zecile de ani experienta pe care companiile americane le au. Doar faptul ca ar trebui sa renunte la Microsoft este o schimbare enorma.
Este greu sa prezicem ce va insemna asta pentru gaming, din moment ce se aplica doar computerelor ce tin de guvernul chinez si institutiile sale publice, dar nu m-ar mira ca aceasta lege sa se intinda si la utilizatorii casnici in viitorul nu foarte apropiat. Deja Steam opereaza intr-o zona gri din punct de vedere legal, iar viata dezvoltatorilor indie din China este precara.