ȘtiriTech&IT

China a dezvoltat o dronă militară care se poate „sparge” în șase drone mai mici, fiecare lovind câte o țintă selectată de AI

Produse cu costuri relativ mici și foarte eficiente pe campul de bătălie din Ucraina, dronele militare improvizate după produse intenționate pentru uz comercial reprezintă doar începutul, China lucrând deja la drone echipate cu inteligență artificială care se pot „sparge” în roiuri de drone mai mici și mai greu de interceptat, capabile să urmărească ținte individuale.

Devine tot mai clar că războaiele duse în tranșee și cu arme convenționale (ex. tancuri și tunuri de calibru mare) sunt de domeniul trecutului. Viitoarele războaie vor fi duse cu drone și roboți controlați de inteligența artificială, învingătorul fiind decis pe baza superiorității tehnologice și resursele disponibile pentru ridicarea unor armate robotizate cât mai numeroase și mai eficiente în atingerea scopului propus. Actuala etapă, cu operatori de drone controlând din tranșee arme improvizate nu va dura prea mult, laboratoare militare foarte bine finanțate lucrând deja la versiuni perfecționate ale acestor arme, care pot acționa cu minim de intervenție umană și precizie mortală.

Dacă primul război mondial a fost dus cu tunuri trase de cai, iar al doilea război mondial a marcat debutul armelor nucleare, cel de-al treilea război mondial ar putea fi supranumit războiul dronelor. Asta dacă putem evita holocaustul nuclear, sau cel cauzat de vreo armă biologică scăpată de sub control.

Argumentul pare să fie acela că roiuri de drone mici care explodează ar devasta atât armatele desfășurate în câmp deschis, cât și rețeaua electrică și alte elemente critice de infrastructură, dacă sunt livrate cu scop de sabotaj. Sau dacă sunt folosite pentru înlesnirea atacurilor teroriste, ar provoca victime în masă pe stadioane și alte evenimente aglomerate, potrivit raportului al think tank-ului american RAND Corp. Și deocamdată, nu e mare lucru pe care forțele de ordine sau armata l-ar putea face pentru a preveni un astfel de măcel, dronele transformate în armă fiind relativ ieftin de fabricat, ușor de transportat și folosit asupra țintei alese.

drone bomb

Vulnerabilitățile și consecințele vor fi probabil dificil de atenuat pentru apărătorii securității naționale (de exemplu, ofițeri de aplicare a legii, primii respondenți, planificatori și lucrători din sectoarele de infrastructură critică), deoarece implementarea sistemelor de detectare și contramăsurilor în gama de ținte potențiale ar putea fi extrem de costisitoare. ”, se arată în studiul Centrului de Analiză Operațională al Securității Interne al RAND, care efectuează cercetări pentru Departamentul pentru Securitate Internă.

RAND s-a concentrat pe diferite moduri prin care teroriștii din SUA ar putea face ravagii cu roiurile de drone. ”Considerăm utilizarea teroristă a dronelor pentru atacarea infrastructurii critice folosind explozivi drept scenariul nostru principal”, se arată în studiu. ”Incidentele din acest scenariu includ utilizarea unui roi inteligent înarmat cu explozibili care vizează o adunare în masă, un roi cu o capacitate de atac cibernetic sau electromagnetic care vizează o substație de energie electrică și un roi folosit de contrabandişti pentru a efectua recunoașteri pentru a evita patrulele de frontieră.

Studiul a examinat apoi diferite tipuri de roiuri de drone. Tehnologia actuală permite aeronavelor fără pilot să fie folosite în ceea ce RAND numește ”tehnologia roiului surogat”, în care formațiunile sunt doar slab coordonate. Aceasta ar putea include mai multe drone, fiecare controlată de un operator diferit care acționează în conjuncție brută. Sau un singur operator ar putea încerca să controleze mai multe drone, sau un grup de UAV-uri poate fi programat să urmărească o dronă principală.

În urmă cu 20 de ani, forțele de operațiuni speciale ale SUA au folosit atacuri cu mai multe drone în Afganistan, dar acestea au funcționat mai degrabă ca instrumente ultra-sofisticate folosite în atacuri de precizie. Pe când în Ucraina dronele reprezintă echivalentul tehnologizat al unui AK-47, produs în masă și folosit pentru copleșirea adversarului. Quadcopterele care costă câteva sute de dolari pot fi echipate într-un garaj improvizat cu explozibili suficient de puternici pentru a distruge un vehicul blindat, sau chiar tancuri în valoare de zeci de milioane de dolari. Cert este că nici Rusia nu este străină de folosirea dronelor pe câmpul de luptă, țara agresoare folosind drone pentru a ataca rețeaua de electricitate și alte elemente critice de infrastructură din Ucraina. Însă acestea funcționează după principiul rutelor pre programate, neavând capacitatea de a improviza și lovi ținte multiple cu ajutorul inteligenței artificiale.

drone swarm

Roiurile de drone inteligente controlate de AI pot acționa precum grupuri de luptă individuale, identificând și lovind propriile ținte, iar asta fără grija pierderilor umane de partea agresorului.

Deocamdată nu este clar cât va dura până ce dronele de luptă bun inteligente, coordonate în roiuri sau individual, vor deveni o amenințare reală la adresa securității globale. Dar având în vedere progresele bun recente pe domeniul tehnologiilor de inteligență artificială bun, această realitate nu poate fi prea departe. În orice caz, suportul hardware necesar – dronele, este deja ajuns la maturitate și perfect capabil să ofere suportul necesar un astfel de agresiuni.

 

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button